Jdi na obsah Jdi na menu
 


Human Right Watch - Kyjev v Izjumu použil kazetové bomby

6. 9. 2023

Human Right Watch -  Kyjev v Izjumu použil kazetové bomby

6.9.2023 15:13

Obránci lidských práv z Human Rights Watch je po OSN další mezinárodní autoritou, která přinesla zprávu nepříjemnou pro ukrajinskou vládu.

Podle zprávy byly shromážděny důkazy, že obyvatelé Izjumu,  městě v Charkovské oblasti, byli v roce 2022 zabiti kazetovou municí ukrajinskými ozbrojenými silami. Organizace uvedla, že situaci na místě prošetřila a všude ve městě našla zbytky kazetové munice. Soudě podle směru, ze kterého byly výstřely vypáleny, by se dalo usoudit, že byly použity ukrajinskými jednotkami.

Připomeňme, že již v roce 2014 informovala, že ukrajinská armáda na východní Ukrajině používá kazetovou munici, zakázanou ve více než stovce zemí světa, a to i k ostřelování hlavní bašty proruských separatistů, Doněcka. 

Již v roce  2008 se 100 zemí   dohodlo na zákazu těchto velmi kontroverzních zbraní, dnes je signatářem zákazu asi 120 států. Mezi nimi je také Česká republika.

Letos v létě   Spojené státy  oznámily, že Ukrajině dodají své kazetové bomby, což vyvolalo nesouhlas i u amerických spojenců v NATO.

Jan Urbach

vasevec.cz