Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrozba od západu, aneb programové prohlášení nové německé vlády

5. 12. 2021

Hrozba od západu, aneb programové prohlášení nové německé vlády

Článek od Lubomír Vylíčil

 

Na západ od našich hranic se ustavuje nová vláda. Horko, těžko, ale nezadržitelně. Tvoří ji trojkoalice německých stran – Sociální demokracie, Zelených a Svobodných demokratů.  A tato nová, neokoukaná, pokroková patra, sápající se nedočkavě po mocenském kormidle, vydala před pár dny své programové prohlášení. Že jste to ani nezaregistrovali?

Přitom jde o dokument, který má potenciál proměnit nejen Německo, ale i celou Evropu. Naši vlast nevyjímaje, bohužel. Už je k dispozici i jeho kompletní český překlad. Celé to dílo má 177 stran a revoluční název: „Odvážit se pokroku – aliance pro svobodu, spravedlnost a udržitelnost.

Že jsou Němci zeleně ujetí, to je už dlouho známá věc. Takže nikoho nepřekvapí, jak velká část dokumentu je věnována „zelené změně”.  A člověka, který zná mentalitu našeho západního souseda, neudiví ani metody, kterými chce nová vláda změny dosáhnout. Regulace, zpřísnění, zdražení, zákazy… a navíc tak nějak hujersky v předstihu. Například – „Podle návrhů Evropské komise budou v roce 2035 v Evropě v dopravě registrována pouze vozidla s neutrálními emisemi CO2 – v Německu se to projeví odpovídajícím způsobem dříve”.

Metody nátlaku, směřující občánka k žádoucímu chování, však nemusí být jenom legislativní – „Spoléháme na zvyšující se cenu CO2 jako na důležitý nástroj. Co je dobré pro klima, bude levnější, co je špatné, bude dražší”. A tady se už klube na svět první hrozba navenek. Pro ostatní státy EU. I pro nás. Protože co je dobré pro Německo, bude dobré i pro Evropu – „Na evropské úrovni se zasazujeme zejména o zavedení minimální ceny ETS a o vytvoření druhého systému obchodování s emisemi pro oblast tepla a mobility.” V překladu do běžného jazyka – chystáme emisní povolenky na váš komín i na výfuk vašeho auta.

V oblasti energetiky se připravuje hotová revoluce. „Do 1. ledna 2025 má být každý nově instalovaný topný systém provozován na bázi 65 % obnovitelných zdrojů energie.” Jak to chtějí provést, sice nepíší, ale pravděpodobně to plánují nějak  přes „zelenou” elektřinu. Protože o kus dál se uvádí: „.. směřujeme k vyšší hrubé poptávce po elektřině, která by měla v roce 2030 činit 680-750 TWh. Z toho 80 % má pocházet z obnovitelných zdrojů energie. O nějakých pohotovostních záložních zdrojích, které musí být připraveny ve zhruba stejném objemu pro případ, že se slunce schová za mrak a vítr si vezme pauzu, tak o těch se v programu, pochopitelně, nepíše nic. Ani o německém blackoutu, který může mít potenciál rozhodit sítě celé Evropy.

Ale opusťme přízemní, špinavou techniku a postupme na vyšší, ušlechtilejší level. Nová německá vláda plánuje třeba „..navýšit prostředky na projekty Spolkové agentury pro občanské vzdělávání”. Čemuž člověk pamatující předchozí režim rozumí tak, že politické školení občanstva bude jako řemen.  Ale zato se třeba takové umělé oplodnění stane dostupné všem lidem, „bez ohledu na stav a pohlaví.” Také manželství by „by nemělo být rozhodujícím kritériem pro osvojení nezletilých dětí” a rodičem se tedy může stát kdokoli, opět bez ohledu na stav a pohlaví. Transky dostanou Zákon o sebeurčení. Libovolnou změnu pohlaví tak provedou na matrice pouhým prohlášením. Bez nějakých trapných lékařsko-psychologických formalit. Holt cítím se dívkou, na mé vousy nehleďte… No a komu by se to snad nelíbilo, na toho se chystá Zákon o podpoře demokracie. Nová vláda ho plánuje přijmout nejpozději do roku 2023 a jeho hlavním cílem má být „posílení postavení postižených skupin a jejich ochrana před útoky”. Takže asi tušíte, o co jde.

Řeklo by se, jejich země, jejich vláda. Ať si blbnou, když je to baví… Ale Německo je nejsilnější zemí EU a své ambice, velet celému tomu spolku po německém způsobu, už vůbec neskrývá. Podívejte se na tu část Vládního programu, která je věnovaná EU a zahraničí. Zhruba tak od str. 131. „V Evropské Radě budeme používat a rozšiřovat hlasování kvalifikovanou většinou”. Tedy přehlasujeme potížisty. Ein zvai. „V  oblasti společné zahraniční a bezpečnostní politiky chceme nahradit pravidlo jednomyslnosti hlasováním kvalifikovanou většinou”. Opakování je důležité. Aby tak skvělá idea nezapadla… No, a pokud si myslíte, že nová německá vláda snad zapomněla na oblast migrace, tak tu najdete i bod  – „Prosadíme zásadní reformu evropského azylového systému. Naším cílem je spravedlivé rozdělení odpovědnosti a kompetencí v oblasti přijímání mezi státy EU.”

Stále málo? Tak přihodíme ještě podporu neziskovek. V zahraničí. Tedy i u nás. „Chceme podpořit zapojení občanské společnosti posílením přeshraniční činnosti neziskových organizací. Hodláme zjednodušit neziskový status z jiných členských států a usnadnit tak přeshraniční dárcovství a spolupráci.” Což, v hovorové češtině, znamená asi toto – Žádnému Polákovi, Čechovi nebo Maďarovi není nic po tom, kolik platíme našim neziskovkám na jeho území. Ani po úkolech a záměrech, za jakými jsme si je, tam u vás, pořídili…

Tady už opravdu končí legrace. Ti, kteří tohle Vládní programové prohlášení sepsali, to zjevně myslí vážně. A nezakecají se… Není už nejvyšší čas, vyhledat místo v záchranném člunu?

 Lubomír Vylíčil

rukojmí.cz