Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrdinný majore Gagarine….!

9. 4. 2020

Hrdinný majore Gagarine….!              

 

Ta zpráva nám před 59lety vyrazila dech.  Jeho jméno a tvář najednou znal celý svět, miliardy lidí seděly ten den u televizorů a rozhlasových přijímačů.  Ten den, celý svět s napětím poslouchal zprávy sovětské agentury TASS o úspěšném letu prvního člověka do vesmíru. Sovětský kosmonaut major Jurij A. Gagarin, 12.dubna 1961 stal prvním člověkem, který obletěl naši modrou planetu. 

Vesmírná loď Vostok 1 po 108 minutách letu se úspěšně vrátila na zem z vesmíru.  Od té doby již stovky kosmonautů obletěly naši planetu. Pro tehdejší západní politiky to byl šok ! Pozdější americký astronaut John Glenn k letu Jurije A. Gagarina docela trefně prohlásil : „ Jak je možné, že země která neumí vyrobit ledničku, nám dala na prdel ! “.Major Jurij A. Gagarin se stal hrdinou pro celý svět.

Tehdy zcela spontánně se zrodila písnička o hrdinném majoru Gagarinovi, však jsme si ji všude zpívali. Ale „broukáme“ si ji i dnes po 59 letech. Pro Československo bylo vyznamenáním, že před 59 lety první Gagarinova cesta do zahraničí, vedla do naší vlasti. Stalo se tak 16dní po jeho návratu z kosmu. 28. dubna mu Praha připravila triumfální a přátelské přijetí. To přijetí bylo spontání ! Statisíce lidí lemovaly pražské ulice, Václavské náměstí do té doby nic tak nádherného a spontánního nezažilo. Celý svět shlížel na Prahu a hrdinu z kosmu. Skromný Jurij A. Gagarin na to přijetí nikdy nezapomněl, proto se ještě jednou do Československa vrátil.

Doba se za těch 59let radikálně změnila. Doufali jsme před 30lety, že k lepšímu…. Mýlili jsme se. Počátkem devadesátých let se SSSR rozpadl, také Varšavská smlouva zanikla, sovětská armáda odešla z Německa, Československa, Maďarska… Měl tedy nastat mír pro další generace, přesto se to nestalo. Jsme zklamáni z dalšího kola zbrojení. Válečné konflikty neberou konce. V Praze kácíme sochy hrdinů, protiruské sankce a provokace nejsou tou správnou cestou k míru…! 

V rámci protiruského tažení, je snahou přebarvit i historii, tedy  zapomenout na Jurije A. Gagarina. I proto je ta písnička, která se zrodila bezprostředně po jeho návratu z kosmu, nám stále milá. Připomíná ten slavný den i hrdinného majora Gagarina.

Přemysl Votava (mpř. Národní socialisté)

  

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář