Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hranice Rusko Kazachstán? Ne, dálnice v americké Nevadě

26. 9. 2022

Hranice Rusko Kazachstán? Ne, dálnice v americké Nevadě

26.9.2022 13:18

V souvislosti s částečnou mobilizací v Rusku se objevily zprávy o odpíračích, kteří téměř hromadně prchají ze země. Bývalý jelcinovský oligarcha Michail Chodorkovskij na svém účtu na Twitteru zveřejnil alarmující fotografie, které ukazují hranici s Kazachstánem a kolonu aut – patnáct vedle sebe a o délce údajně několik kilometrů.

Velmi rychle se ukázalo, že mezi Ruskem a Kazachstánem žádná taková silnice není.  Ve skutečnosti se jedná o dopravní zácpu v americké poušti v Nevadě, kterou tvořila auta vracejících se účastníků festivalu Burning Man, ve které nešťastníci strávili minimálně okolo osmi hodin. Chodorkovský nakonec svůj lživý tweet odstranil.

Zejména z ukrajinských zdrojů se objevují videa a zprávy o Rusech prchajících  do Kazachstánu, Gruzie, Arménie, Finska a Mongolska.  O  kilometrových frontách aut na hranici s Finskem se začalo hovořit již v prvních hodinách po oznámení částečné mobilizace. Finská pohraniční stráž však  uvedla, že řada videí byla natočená již dříve a některá byla vytržena z kontextu. Situace na hranicích se podle finské strany zásadním způsobem  nezměnila.

Obdobná reakce přišla i ze strany Ministerstva zahraničí Mongolska, kde také vyvrátili informace o frontách ruských aut na hranicích. Někteří uživatelé na sociálních sítích potvrdili, že na hranici mezi Gruzií a Ruskem jsou fronty aut, ale jedná se o fronty a zácpy v obou směrech, což je vidět i na samotných videích.

Nelze samozřejmě tvrdit, že někteří potenciální odvedenci se mohou snažit odvedení do armády vyhnout. Není možné ale lhát podobně jako M. Chodorkovskij. Vytváří to nebezpečné iluze o konfliktu na východě Ukrajiny.

Jan Urbach

vaše věc.cz