Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hon Kyjeva na rekruty války

25. 4. 2024

Hon Kyjeva na rekruty války

25.4.2024 11:03

Ukrajinská vláda ve středu schválila nařízení, podle kterého muži ve věku 18-60 let, kteří chtějí opustit Ukrajinu nebo se zdržují mimo Ukrajinu, budou moci získat pas ukrajinského občana pouze ve své zemi.

"Získání cestovního pasu občana Ukrajiny ve věku 18 až 60 let pro cesty do zahraničí probíhá na územním útvaru ministerstva vnitra. Takové pasy se nezasílají k vydání samostatné pobočce nebo zahraniční diplomatické misi Ukrajiny," uvedla vláda. Tato pravidla se nevztahují na občany, kterým bylo povoleno překračovat státní hranice za stanného práva, včetně osob se zdravotním postižením.

Již den předem ministr zahraničí Dmytro Kuleba pozastavil poskytování konzulárních služeb Ukrajincům ve vojenském věku do 18. května a prohlásil, že „pobyt v zahraničí vás nezbavuje závazků vůči státu“. Kritizoval také lidi, kteří se v zahraničí vyhýbají účasti ve válce.

„Pokud tito lidé věří, že někdo daleko na frontě bojuje a dává život za tuto zemi a někdo zůstane v zahraničí a bude dostávat služby od státu, tak to tak nefunguje,“ napsal Kułeba v úterý na sociální síti X.  Přijímání a prověřování žádostí o konzulární činnost s přihlédnutím k novým požadavkům bude obnoveno po 18. květnu.

V lednu 2024 žilo v zemích EU podle Eurostatu asi 4,3 milionu Ukrajinců, z toho asi 860 tisíc dospělých mužů. Status dočasné ochrany 950 000 Ukrajincům poskytly v rozhodujícím počtu tři země: Německo, Polsko a Česko.

Může nás tedy zajímat, že polský místopředseda vlády a ministr obrany   Wladyslaw Kosiniak-Kamysh již v televizi Polsat News včera uvedl, že Polsko je připraveno pomoci Kyjevu vrátit ukrajinské muže  ve vojenském věku do jejich vlasti.  Jako důvod mimo jiné uvedl, že „mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelech a kavárnách a slyší, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině".

 Jan Urbach

vasevec.cz

 Foto: Smutná realita války