Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hollande - Díky minským dohodám mohla Ukrajina posílit armádu

1. 1. 2023

Hollande - Díky minským dohodám mohla Ukrajina posílit armádu

Bývalý francouzský prezident Francois Hollande potvrdil slova exkancléřky Německa, že účel minských dohod bylo posílení ukrajinské armády.

Francois Hollande, francouzský exprezident

31. prosince 2022 - 04:20

 

„Angela Merkelová měla pravdu... Od roku 2014 Ukrajina posílila svůj vojenský potenciál. Ukrajinská armáda byla skutečně úplně jiná než v roce 2014. Stal se lépe vycvičenou a vybavenou. Předností minských dohod je, že poskytly ukrajinské armádě takovou příležitost,“ řekl Francois Hollande v rozhovoru pro Kyjev Independent. Domnívá se, že v roce 2014 geopolitická situace Ukrajině nepřála a Západ si potřeboval oddechnout.

 

Předtím to uvedla bývalá německá kancléřka Angela Merkelová. Řekla, že všichni pochopili, že problém nebyl vyřešen a konflikt v zemi zamrzl.

 

Merkelová: Minské dohody nebyly pro mír ale pro čas na vyzbrojení Ukrajiny


Prohlášení Angely Merkelové bylo pro Vladimira Putina překvapením. Prezident Ruska podle svých slov očekával, že se Berlín k Rusku chová upřímně.

Minské dohody byly podepsány v roce 2015 a měly vyřešit otázku Donbasu jako součásti Ukrajiny, včetně decentralizace celé země. Od té doby se však ani otázka stažení těžkých zbraní téměř nevyřešila.

(rp,prvnizpravy.cz.eadaily,foto:arch.)