Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hodnoty i groše

28. 6. 2020

Hodnoty i groše

 

   Žijí mezi námi lidé, kteří se z nějakého nepochopitelného důvodu domnívají, že morálku a peníze nelze sladit. Podle nich platí, že člověk buď sleduje vysoké mravní hodnoty, anebo dává přednost hromadění grošů. Takoví lidé, i když mohou zastávat úřady sebevyšší, nevědí nic o dnešní společnosti.

   Francouzský filozof Dany-Robert Dufour píše ve své knize nazvané Zvrácená obec o tom, že systém, ve kterém žijeme, vychovává typ lidí, které autor nazývá „perverzními puritány“. Nedělá jim problém zároveň vyzvedávat všechny možné ctnosti a zároveň podporovat neřest za podmínky, že to přinese peníze.

   U nás odpovídají tomuto typu nejvěrněji piráti. Jsou schopni vymyslet spoustu ušlechtilých důvodů, jak podpořit legalizaci drog či prostituce. Když už ani jedno nelze vymýtit, je z toho třeba profitovat.

   Ve světě pochopili už dávno, že prostituce vytváří nová pracovní místa a může být zdrojem nemalých příjmů do státní poklady. Úřady práce v Nizozemí nabízejí mladým ženám zcela regulérně a počestně místa sexuálních pracovnic. V Amsterodamu funguje škola, která učí mladé prostitutky, jak zlepšovat „techniky prodeje“. V Dánsku mohou prostitutky zahrnout operaci prsou do kolonky pracovních nákladů, neboť se jedná o „investice do vylepšení a údržby pracovního nástroje, které jsou odpočitatelné z daní“. V Austrálii už mají vykřičené domy, jejichž akcie jsou obchodovány na burze a oceňovány medailemi za svůj přínos k turistickému rozvoji regionu. V Nevadě klienti každoročně pořádají soutěž o „bordel roku“. Jenom my v Praze jsme tak trochu zaspali. To chceme být zase poslední?

   Byla by to škoda, snižujeme tím svoji konkurenceschopnost. V některých zemích jihovýchodní Asie přispívá registrovaná prostituce k růstu HDP až čtrnácti procenty. I v malém Holandsku přináší průmyslový sex každoročně hezkých pět procent HDP.

   Díky kampani „Me too“, kterou piráti propagují se stejným zápalem, jsme schopni hodnoty a groše perfektně sladit. Kampaň nabádá chovat se zejména k mladým a zranitelným ženám na pracovišti naprosto decentně a nedopouštět se vůči nim ani náznaku sexuálního harašení.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář