Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlavní výsledky „prvního dne války“ s Ruskem

17. 2. 2022

Hlavní výsledky „prvního dne války“ s Ruskem

Vladimir Zelenskij strávil „den invaze“ v maskáčích. Skončil se tedy den, který mohl být pro Ukrajinu osudný, ale nestalo se tak, píše ukrajinský web Strana.

Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident

17. února 2022 - 09:01

 

„Ruská invaze" oznámená USA a Británií 16. února se nekonala. A to byl jasný neúspěch celé informační kampaně zahájené od podzimu za oceánem.

 

Ukázalo se, že téma „invaze“ je čistě virtuální a tytéž ukrajinské úřady ruskému útoku příliš nevěří. I když to prosazuje co nejhlasitěji – jako to dnes udělal Zelenskij se svým „Dnem jednoty“.

 

A takových PR bude s největší pravděpodobností ještě více – jak na Západě, tak na Ukrajině, jejíž úřady toho využijí ke zvýšení Zelenského ratingu.

 

To znamená, že téma „invaze“, i když začalo „vysychat“, bude stále vzrušovat situaci kolem Ukrajiny i uvnitř země.

 

Západ pokračuje v eskalaci

 

Jestliže v očích Ukrajinců dnes teorie „invaze“ dostala hmatatelnou ránu od reality (Putin nezaútočil ve slíbeném časovém horizontu), na rétorice západních představitelů a médií se toho změnilo jen málo.

 

Stále trvají na tom, že ruský útok na Ukrajinu může začít každou chvíli. A chyba s datem útoku se vysvětluje vychytralostí „tajemného“ Putina, který „invazi“ buď nařídí, nebo ji zruší, aby všechny zmátl.

 

Informační kampaň pokračuje jako doposud. V médiích a z vysokých tribun na Západě říkají, že Rusko nestáhlo jednotky od ukrajinských hranic (ačkoli Moskva ukázala několik videí, jak se to děje), a stále se připravuje k útoku.

 

Navíc jsou již stanoveny nové podmínky „invaze“. Agentura Reuters, která zahájila „vysílání o invazi“ z Majdanu v Kyjevě, uvedla, že útok by mohl začít v příštích dvou týdnech. Tedy do konce února.

Podobné údaje náhle poskytla estonská rozvědka.

 

Zbytek mediátorů po neúspěchu data 16. února přešel na nový příběh: Nyní říkají, že k útoku může dojít každým dnem. Ráno to oznámil britský ministr obrany Ben Wallace a večer to potvrdila tisková tajemnice Bílého domu Jen Psakiová.

 

„Domníváme se, že útok může začít kdykoli a předcházet mu vymyšlená záminka. Viděli jsme, jak tuto taktiku používali v minulosti. Mohlo by to zahrnovat tvrzení o provokacích v Donbasu, falešná videa, falešná obvinění z použití chemických zbraní. Je celá řada falešných záminek, které, jak očekáváme, mohou invazi předcházet,“ řekla Psakiová.

 

Zajímavé je, že na stejném briefingu se Psakiová zmínil o trestním řízení proti ukrajinským bezpečnostním složkám, které bylo dnes zahájeno v Rusku. Vyšetřovací výbor začal zkoumat, odkud se vzaly masové hroby lidí v „LPR“, kde byly nalezeny ostatky 295 lidí. Vyšetřovací výbor se domnívá, že jde o lidi, kteří v roce 2014 zemřeli při „nerozlišujícím ostřelování“ ozbrojených sil Ukrajiny.

 

Tento příběh lze shrnout jako genocidu a je zajímavé, že Putin použil toto slovo o Donbasu na brífinku se Scholzem. Obvinění z genocidy se kdysi stalo oficiálním důvodem útoku NATO na Jugoslávii, po kterém byla země rozparcelována.

 

Psakiová na briefingu naznačila, že tato prohlášení Moskvy jsou dezinformace. Obecně ale korelují s varováním Bílého domu, že Rusko hledá záminku k válce.

 

Je třeba poznamenat, že to není poprvé, co vyšetřovací výbor zahájil vyšetřování případů ostřelování „DNR“ a „LNR“. A tento proces nezačal včera. A je těžké si představit, že k útoku dojde kvůli vraždám, které se staly před osmi lety.

 

„Falešná válka“ nekončí

 

Jinými slovy, USA a Británie hodlají pokračovat ve svém programu „falešné války“ bez ohledu na to, co se ve skutečnosti stane.

 

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)