Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlavní město Arktidy, Sergej Aksjonov

20. 5. 2020

Hlavní město Arktidy

Sergej Aksjonov

14. května 2020

Přítomnost Ruska na Dalekém severu je v nové etapě. V Murmansku je TOP území přednostního rozvoje. Nařízení vlády podepsal v zastoupení předsedy vlády Andrej Bělousov. Město je nazváno hlavním městem Arktidy, přičemž je zde zřejmá geopolitická příchuť. Za hranicemi v Oslu sebou určitě trhli. Rovněž tak v Kodani a v samotné Ottawě. Důvod opravdu mají.

Murmanská TOP je první a jediné území v ruské Arktidě s podobným statusem. Kvůli významu kroku vláda přejmenovala celé ministerstvo. Do ministerstva pro východní rozvoj patří arktické „rozšíření“. TOP dosud vytvářeli na Dalekém východě, ale dlouho to bylo zanedbáváno a bez pozornosti federálního centra. Nyní jich tam je dvacet. Logicky vzato musejí mít území tak vzdálená od Moskvy a s drsným klimatem jednoho hospodáře.

Projekty murmanské TOP jsou žádané. Jde o budování centra velkokapacitních námořních staveb NOVATEK – Murmansk, uhelného terminálu v rámci námořního obchodního přístavu Lavno, terminálu minerálních hnojiv a koncentrátu apatitu Tuloma a rovněž mezinárodního pracovního a kulturního centra. Investice do čtyř projektů přijdou na 127 miliard rublů. V budoucnu se čeká ještě významný projekt „Přístav Leiinahamari“ vedle norské hranice. Má se stát opěrnou plochou severní mořské cesty. Pro obyvatele regionu je to velká výhoda. Na okraji této velké tranzitní cesty budoucnosti budou mít svá sídla odpovědní vůdci a byznysmeni, po ní se bude dopravovat čínské zboží do Evropy. Pro obyvatele území to bude skutečný zlatý déšť.

Do roku 2033 přijde už jen z propočtených projektů do regionálního rozpočtu přibližně 42 miliard rublů. Místní gubernátor Čibis si mne ruce. Usedlíci budou vkládat do murmanské oblasti část peněz, které našetří. Znamená to novou kvalitu života: školy, nemocnice, cesty, parky a sportovní zařízení pro seveřany. Zkušenost přejatá od ruského strategického partnera – Číny.

Strategický plán rozvoje regionu v programu „Žít na severu. 2030“ má hlavní úkol zastavit úbytek obyvatel v regionu. V roce 1991 žilo v Murmansku přibližně půl milionu obyvatel a nyní jen něco přes polovinu z toho.

S takovými projekty je naděje dosáhnout i cíl navíc. Nejen zvrátit směr vývoje, ale také do regionu přitáhnout nové lidi, jako to kdysi dokázali v Sovětském svazu.

S rozvojem poloostrova Kola se může stát arktický turismus zajímavějším. Mimovolně tomu pomáhá i epidemie koronaviru a její následky. Lety do teplých krajin jsou ztížené a zájezdy do exotických regionů vlastní země jsou tak přitažlivější. Zmiňoval se o tom i Vladimir Putin a místní gubernátor i náměstek ministra již hovoří o možnosti přijímat výletní lodě.

Poloostrov Kola je chráněné území a v Barentsově moři působí Severní flotila. V současném světě musí být propojeno to, co se ještě včera propojovalo špatně: Obranyschopnost Ruska, hospodářský rozvoj a dobrá životní úroveň každého člověka. Jedním z prostředků je turismus. Jistý blogger ze Sjednocených arabských emirátů napsal, že Murmansk je nejdepresivnější město světa. Tak se musí něco udělat proto, aby se nebylo potřeba stydět.

Murmansk je nyní hlavním městem Arktidy. Život se zlepšuje. Je ale potřeba jej střežit. Silní a bohatí jsou vždy v neoblibě, zvláště to platí pro Rusy. Ne bez důvodu. V těchto dnech se do Barentsova moře přihrnuly čtyři britské a americké válečné lodě s plnou výzbrojí a desítkami řízených raket na palubách. Naší flotile jde takový trénink na ruku.

Zhoršení se dalo čekat. Arktické mocnosti a jejich spojenci se Ruska v regionu bojí. S ohledem na oteplování začala Moskva upevňovat své postavení, budovat infrastrukturu a vyzbrojovat se. Nyní na severovýchodním okraji Barentsova moře funguje nejseverněji položená vojenská základna „Arktický trojlístek“.

Za posledních sto let jde o třetí upevnění Ruska na pobřeží Barentsova moře a tím i v Severním Atlantiku. První bylo rok před revolucí, kdy se car Mikuláš II. rozhodl založit nové přístavní město na břehu poloostrova Kola. Potom už v sovětské éře se město Romanov na Murmaně stalo jednoduše Murmanskem a sehrálo klíčovou roli ve válce. Murmanisk přijímal námořní konvoje s důležitými náklady pro armádu. A nyní je nová snaha o TOP, Severní mořskou cestu … Je potřeba, aby se to povedlo.

Převzato z RT.com

Outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář