Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlava Náhorního Karabachu oslovila Putina otevřeným dopisem

24. 10. 2020

Hlava Náhorního Karabachu oslovila Putina otevřeným dopisem

 

Prezident republiky Arcach (Náhorní Karabach) Araik Arutjunján požádal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby udělal vše pro to, aby ukončil nepřátelské akce v zóně konfliktu v Karabachu a obnovil proces vyjednávání.

Araik Arutjunján, prezident republiky Arcach

24. října 2020 - 09:01

 

V dopise Araik Arutjunján píše, že si velmi cení aktivního úsilí Ruska a Putinova osobního přínosu zaměřeného na zastavení rozsáhlých vojenských akcí a agresi Ázerbájdžánu proti republice Arcach  (arménský historický název Náhorního Karabachu).

 

V republice Arcach   a mezi vším arménským lidem podle něj velký ohlas zaznamenal projev ruského prezidenta na zasedání Valdajského klubu a objektivní hodnocení situace.

 

„Ve svém projevu jste zdůraznil následující: „Tento konflikt začal nejen jako mezistátní konflikt a boj o území, ale začal také etnickou konfrontací. Je bohužel skutečností, že v Sumgaitu a poté v Náhorním Karabachu byly páchány kruté zločiny proti arménskému lidu. Toto vše musíme brát v úvahu jako celek. Bohužel Ázerbajdžán dodnes pokračuje v této politice genocidy, “napsal Arutjunján.

 

„Žádám vás, abyste učinili vše pro ukončení nepřátelských akcí a obnovení politických procesů v zóně ázerbájdžánsko-karabašského konfliktu," pokračoval  Arutjunján.

 

Prezident republiky Arcach   také připomněl, že vztahy mezi Arcachem a Ruskem mají dlouhou historii. Rusko je v historické paměti lidí v Arcachu vnímáno jako bratrská země, která v nejtěžších situacích vždy podala pomocnou ruku této části arménského lidu.

 

 

„Zvláště bych chtěl zdůraznit, že ve všech fázích urovnání ázerbájdžánsko-karabašského konfliktu Rusko přísně dodržuje ustanovení mezinárodního práva a mírové urovnání konfliktu na základě zásady nepoužívání síly a hrozby silou,“ uvádí se v dopise.

 

V procesu urovnávání ázerbájdžánsko-karabašského konfliktu vystupuje Rusko jako země, spolupředsedající Minské skupině OBSE, i jako země, která má vlastní zvláštní roli při udržování míru a stability v regionu.

 

Jaroslav Bašta: Třetí válka o Karabach

 

Republika Arcach vysoce oceňuje zprostředkovatelské úsilí Ruska, jeho aktivní roli a rozhodující příspěvek ve všech fázích urovnání konfliktu a dosažení dohody o třístranném příměří z roku 1994. Rusko také hrálo rozhodující roli při obnově míru a stability během eskalace konfliktu Ázerbájdžán-Karabach v roce 2016. 5. dubna 2016 bylo prostřednictvím Ruska v Moskvě dosaženo příměří.

„Pro nás jsou Arménie i  Ázerbájdžán rovnocennými partnery. A je pro nás velkou tragédií, když tam lidé umírají. Chceme vybudovat plnohodnotné vztahy s Arménií i Ázerbájdžánem,“ řekl Putin na zasedání Valdajského klubu, „zaujímáme stanovisko, které by nám umožnilo užívat si důvěry obou stran. Nikdo nemá větší zájem o obyvatelstvo v Karabachu než Rusko“.

 

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář