Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historický rekord USA. Ve výši státního dluhu

3. 1. 2024

Historický rekord USA.  Ve výši státního dluhu

vlajka usa ve stodole

3.1.2024 12:00

Státní dluh Spojených států poprvé v historii přesáhl 34 bilionů dolarů. Vyplývá to z údajů amerického ministerstva financí zveřejněných na webových stránkách ministerstva.

 

Do 29. prosince měla „největší ekonomika světa“ celkový nesplacený vládní dluh ve výši 34 001 bilionů dolarů. Den předtím byl  oceněn  na 33,911 bilionu dolarů. Předchozí rekordní státní dluh ve výši 33 bilionů dolarů byl zaznamenán v polovině září.

 

Na začátku roku 2023 překročil státní dluh USA stanovený strop 31,4 bilionu dolarů.  Prezident Joe Biden a demokraté vyzvali republikány v Kongresu USA, aby bez jakýchkoli podmínek zvýšili dluhový strop. Ti to však  odmítli učinit  bez škrtů v rozpočtových výdajích.

 

29. května dosáhli Biden a tehdejší předseda Sněmovny reprezentantů  Kevin  McCarthy dosáhli  kompromisu a v červnu americký prezident podepsal zákon o zvýšení stropu státního dluhu od 2. ledna 2025. Do tohoto data je limit pozastaven.

 

Kongresmani se v nadcházejícím týdnu vracejí k diskusi o rozpočtových výdajových položkách, aby dospěli k rozhodnutí ve lhůtách 19. ledna a 2. února. Demokraté také doufají, že schválí nové balíčky pomoci pro Ukrajinu a Izrael, v případě potřeby je spojí se zvýšenými výdaji na ochranu hranic USA před nelegálními migranty vstupujícími do země.