Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historické memento, Prof. PhDr.Stanislava Kučerová, CSc

6. 9. 2021

Historické memento

Prof. PhDr.Stanislava Kučerová, CSc.

 

Věděli jsme, že část Němců, kteří byli z rozhodnutí vítězných spojenců  v Postupimi  r.1945 po 2. světové válce  z  Československa odsunuti, zaujala k celé akci  odmítavé stanovisko. Nespokojenci vytvořili Sudetoněmecký landsmannschaft, organizaci se stanovami a programem na radikální revizi výsledků války. Odsun byl podle nich bezprávný, a proto  odsunutým náleží právo na návrat, právo na předchozí bydliště a majetek i  právo na odškodnění za utrpěnou újmu.  Tito nespokojenci získali pro sebe  vydatné finanční zdroje a nepřestali po celá léta až dodnes rozvíjet svou nepřátelskou  propagační aktivitu. Zpočátku se jim nedostávalo veřejné podpory, byla by pokládána za  mezinárodní provokaci.

 

Postupem doby, snad narůstající vzdáleností od dob války, se však situace změnila.  Revanšisté zesílili svou aktivitu  a podařilo se jim  ovlivnit část politiků nejen v Německu, ale i v České republice. Dějiny se dílem zapomínají, dílem přepisují. Připomeňme  velmi kontroverzní  akci  Centra proti „vyhánění“  ( správně odsunu) v Berlíně  r. 2006  nebo schválení památného dne pro oběti „vyhnání“ ( správně odsunu) koaliční vládou CDU/CSU v Německu r. 2013.

 

A připomeňme nepochopitelné snahy některých členů českých minulých vlád, Nečasovy a Sobotkovy,  o  revanšistické spolupráci  se Sudetoněmeckým landsmanšaftem, a o  takové prohloubení vzájemnosti s nimi, která vedla až k  až k iluzivnímu  vytvoření společné  národní identity Čechů a Bavorů. Budeme mít novou vládu. Je zapotřebí,  aby  osvědčila věrnost nefalšované   historii a aby nedopustila  revanšistickou ztrátu   na úkor našeho státu a jeho obyvatel. .