Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hans - Georg Maassen - Válka na Ukrajině není naše válka!

20. 5. 2022

Hans - Georg Maassen - Válka na Ukrajině není naše válka!

 

Ukrajinská válka je méně o svobodě, demokracii a lidských právech, ale více o moci a zájmech politických bloků. Němečtí politici by to měli otevřeně a upřímně přiznat.

Z diskuse

20. května 2022 - 04:20

 

V pořadu „tv.berlin Spezial“ hovořili Dr. Hans-Georg Maassen (bývalý předseda Spolkového úřadu pro ochranu ústavy) a Gerhard Schindler (bývalý prezident Spolkové zpravodajské služby) o situaci na Ukrajině a německé zahraniční a bezpečnostní politice.

 

Maassen je toho názoru že, „válka na Ukrajině není naše válka." Podle jeho názoru nejde o svobodu, o demokracii a ne o lidská práva. Taková tvrzení jsou nečestná. Ukrajina je „vysoce zkorumpovaný stát“. „Ukrajina není stát, který patří k Západu,“ konstatuje, „dokonce i v německých mainstreamových médiích byl Zelenskij před několika měsíci odsouzen za korupci a porušování práv menšin na Ukrajině. Najednou je chválen jako spasitel, což není pravda.“

 

Ve skutečnosti jde v ukrajinské válce o moc a zájmy různých politických bloků. Bylo by dobré, aby němečtí politici zde projevili více poctivosti a otevřeně to přiznali.

 

Útok ruské armády na Ukrajinu nepřišel bez přípravy. Ukrajina byla na tento scénář dobře připravena Západem, jako by se to očekávalo.

 

Během rozhovoru se Hans-Georg Maaßen dostává do ambivalence mezinárodního práva. Toto právo bylo Západem opakovaně upravováno a ohýbáno. Odvolává se přitom na události v Jugoslávii, Libyi, Afghánistánu a dalších operačních oblastech.

 

Gerhard Schindler poukazuje na nuance a nebezpečí ukrajinské války. Především však varuje, že stojíme na pokraji třetí světové války. Proto je opatrný a váhavý přístup západních politiků zcela na místě.

 

 

(rp,prvnizpravy.cz,freiwelt,foto:arch.)