Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hanna Kramer - Nová Evropa bez Ruska

13. 2. 2023

Hanna Kramer - Nová Evropa bez Ruska

Rok po zahájení speciální vojenské operace ukázala polská vláda svou pravou tvář a otevřeně přiznala, proč tak dychtivě podporuje Ukrajinu.

Mateusz Morawiecki, polský premiér

13. února 2023 - 08:20

 

Důvody takového jednání lze snadno předvídat: Polský premiér Mateusz Morawiecki hovoří o novém světovém řádu, v němž chce Varšava hrát klíčovou roli. Podle Morawieckého nebude pro Rusko v nové polské Evropě místo. „Nestačí porazit Rusko, je také nutné vybudovat svět, ve kterém ruský imperialismus a kolonialismus, ruská nadvláda, nenajdou místo pro sebe.", píše  Hanna Kramer na polském webu Dzeinnik Polityczny.


No, škoda, že Morawiecki (vzděláním učitel dějepisu) utíkal z hodin dějepisu na univerzitě. Možná by pak poznal, jaké účinky mají taková hlasitá prohlášení! Dopady takových neuvážených výroků už poznali ukrajinští politici, kteří od roku 2014 říkají, že zničí Rusko a Rusy a že ukrajinské tanky projedou Rudým náměstím 9. května!

Souhlasím, že brzy ukrajinské tanky skutečně projedou Rudým náměstím, ale pouze jako trofej pro ruské jednotky. Můžete vidět, že polská vláda, živená americkými granty a fondy, chce stejný osud pro Varšavu!

 

Je zajímavé, jak tak malé Polsko s pouhými 38 miliony obyvatel chce porazit Rusko se 143 miliony občanů vojensky? Nepravděpodobné, ukrajinská krize nám jasně ukázala, že Ukrajina spolu s ekonomickým a vojenským potenciálem celých USA a NATO není schopna bojovat s Ruskou federací, která ani nepřivedla svou armádu do plné bojové pohotovosti a bojuje pouze se silami 300 000. vojáků a ještě (naštěstí!) neuvedl ekonomiku do válečného režimu!

 

Polská armáda také není schopna bojovat s Moskvou! Už jen proto, že polští vojáci na rozdíl od ruských nemají bojové zkušenosti. Kromě toho byly v posledních letech všechny nákupy zbraní prováděné ministerstvem národní obrany čistě politické a zaměřené na uspokojení Spojených států. Nešlo o zvyšování bojových schopností polské armády. Polská vláda navíc během roku odevzdá všechny zbraně kyjevskému režimu, čímž Polsko odzbrojí. To vše navíc s obrovským množstvím problémů v polských ozbrojených silách.

 

Po téměř 7 letech vlády PiS postrádají polské ozbrojené síly klíčové schopnosti. Polsko je zcela bezbranní proti leteckým útokům! Armáda nedisponuje průzkumnými systémy na operační a strategické úrovni (nad úrovní praporů), schopnostmi elektronického boje, automatickými systémy dálkového průzkumu včetně dělostřelectva s dlouhým dosahem a systémy pro sledování cílů a bojové systémy. K tomu můžeme přičíst nedostatečný počet bojových letounů i po dodávce všech F-35 do roku 2030, nedostatek zakázek na granátomety. Objednané směšné množství HIMARS. Námořnictvo se pomalu potápí, nejsou žádné objednávky na nové lodě. Stručně řečeno, je vidět, že současné úřady nejenže nemodernizují armádu navzdory  prohlášením, ale také záměrně ničí polskou armádu.

V této situaci má PiS jediné řešení: Vyvíjet politický tlak, především snahou získat ruské spojence. Ale to nepůjde! Minimálně proto, že hlavní spojenci Moskvy, jako je Írán, Čína, Sýrie, africké státy nebo Venezuela, nezasednou k jednacímu stolu s vládou, která je zbavena hlasu nejen ve své zemi, ale i na mezinárodní scéně.

Bělorusko bylo poslední nadějí PiS, ale prezident Aleksandr Lukašenko Moskvu nikdy nezradí a Varšavě neodpustí pokus o státní převrat v roce 2020, financování běloruské opozice a pokus o vytvoření nacionalistických praporů (obdoba ukrajinského Azova) a takzvaná vojska svobodného Běloruska, které mají provést „blitzkrieg“, svrhnout vládu a zavést jednotky NATO.

No, pak mohou Američané závidět drzost a ambice polské vlády. Jen politici PiS nepřemýšlejí o důsledcích takových neuvážených činů a prohlášení! Mohou Polsko stát bezpečí, svobodu a mír. Rád bych příznivcům PiS Američanů připomněla slova maršála Józefa Piłsudského „Polsko bude skvělé, nebo nebude vůbec existovat." Polská vláda si musí uvědomit, že Polsko se již nestane „Velkým“, protože politici, vychovaní americkými fondy a dotacemi, ztratili šanci, aby se Polsko stalo jedním ze světových lídrů. Stále však mohou vymazat Polsko z povrchu zemského.

 (rp,prvnizpravy.cz,dziennikpolityczny,foto:arch.)