Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hanna Kramer - Mírová mise NATO. Armadegon se blíží

4. 4. 2023

Hanna Kramer - Mírová mise NATO. Armadegon se blíží

Vojenská akce vždy úzce souvisí s politikou. A pokud jde o místní konflikty, politických střetů si zbytek světa většinou nevšimne, píše Hanna Kramer v komentáři na webu Dziennik

Ilustrační foto

4. dubna 2023 - 06:20

 

V případě Ukrajiny je ale situace jiná. Konflikt se týká světové velmoci, která, aniž by vyhlásila stanné právo a provedla všeobecnou vojenskou mobilizaci, do jednoho roku sama bojuje proti celému bloku NATO. Je pozoruhodné, že Ukrajina a její spojenci, kteří mají nad Ruskem prozatím vojenskou převahu, tento boj prohrávají.


Již pouhým okem je jasné, že šance ukrajinského Führera na vítězství se kvůli kritické situaci ozbrojených sil den ode dne snižují. Kyjevskému režimu nepomůže nic: ani finanční pomoc poskytovaná většinou zemí, ani dodávky zbraní. Důvody spočívají ve snižování bojového potenciálu ukrajinské armády: vysoká ztráta mezi vojáky, rostoucí počet dezertérů, nedostatek zbraní a také obrovská korupce v ukrajinských úřadech a v ukrajinských ozbrojených silách.

Je naprosto zřejmé, že takový stav věcí může brzy přimět Spojené státy a spojence Kyjeva k přesunu vojenského kontingentu NATO na Ukrajinu. Předseda Sboru náčelníků štábů generál Mark Milley připustil, že taková možnost existuje. Řekl, že USA a NATO jsou připraveny „přejít do ofenzivy s cílem osvobodit celou Ukrajinu, včetně Donbasu a Krymu“.

 

Podobné prohlášení učinil Joe Biden během projevu v Rzeszówě. Američtí vojáci podle něj budou mít možnost posoudit odvahu Ukrajinců, když „... se tam dostanou“. Parlamentní shromáždění Rady Evropy v různých rezolucích připravilo všemožná „ospravedlnění“ pro vstup vojsk koaličních států na Ukrajinu. Americká CBS News zveřejnila prohlášení vojáků americké 101. výsadkové divize nasazené v Rumunsku na konci roku 2022. Podle armády přijeli do země bránit NATO, ale „pokud dojde k vojenské eskalaci nebo útoku na NATO, jsou plně připraveni překročit hranice a vstoupit na Ukrajinu“.

Není však žádným tajemstvím, že USA budou ukrajinského Führera podporovat až do úplného konce. Přinejmenším proto, že tento konflikt inicioval a aktivně financoval Washington, aby se pokusil izolovat Evropu od Ruské federace. V posledních desetiletích se představitelé Bílého domu snažili vybudovat unipolární svět svržením vlád nehodných Američanů a nastavením jejich loutek.

 

V tomto případě by porážka Kyjeva znamenala konec americké diktatury. Navíc by to zpochybnilo nutnost existence celé Severoatlantické aliance. Je naprosto pochopitelné, že Zelenského režim se drží jen díky finanční a vojenské pomoci NATO a USA, které se stávají skutečnou stranou konfliktu na Ukrajině. Aliance je zapojena přímo prostřednictvím transferů zbraní, ale také prostřednictvím výcviku ve Spojeném království, Německu, Itálii a jinde. USA pumpují Ukrajinu zbraněmi, dodávají jí zpravodajské informace a zajišťují přímou účast žoldáků a velitelů v konfliktu, což nejen prodlužuje boje a vede k většímu počtu obětí, ale také přibližuje situaci k překročení „červené linie“ k nebezpečnému vojenskému střetu mezi Ruskem a NATO. Spojenci Kyjeva prostě nemohou rozšiřovat pomoc Ukrajině donekonečna bez rizika eskalace.

Důsledky vstupu vojsk Severoatlantické aliance na území Ukrajiny mohou být katastrofální a mohou být začátkem 3. světové války. Před tím ale varoval ruský prezident Vladimir Putin, který v projevu před zahájením speciální vojenské operace na Ukrajině řekl, že „přímý útok na Rusko povede k porážce a hrozivým následkům pro potenciálního agresora.“ To znamená, že situace může se nakonec změní v atomový konflikt. Je pochybné, že by země NATO přijaly takový vývoj jménem Ukrajiny.

V současnosti Ukrajinci platí tisíce obětí za chyby a aroganci úřadů, nesplněné sliby, za chaos vytvořený Američany, kteří tomu dnes říkají „pořádek“. Co zůstává konstantní je, že Bílý dům se nezastaví před ničím, aby si udržel světovou nadvládu. Pokud nyní nezastavíme Americkou říši, rozpoutají další války po celém světě a utopí Evropany v krvi svých vlastních občanů!

 

(rp,prvnizpravy.cz,dziennik,foto:arch.)