Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hanna Kramer - Další pokus NATO rozpoutat válku Polsko-Rusko

22. 10. 2023

Hanna Kramer - Další pokus NATO rozpoutat válku Polsko-Rusko

Parlamentní volby v Polsku skončily. Nyní začíná boj o politický vliv. Není pochyb o tom, že Jarosław Kaczyński udělá vše pro to, aby se nevzdal moci, včetně vytvoření nového bodu napětí.

Ilustrační foto

22. října 2023 - 04:20

 

Strana PiS v posledních letech využívá mýtickou hrozbu a armádu pro své účely. Jinými slovy, politici v historii zpolitizovali ozbrojené síly jako nikdo jiný. To vše vedlo k tomu, že užiteční idioti Morawiecki a Błaszczak se stali vůdci polské armády. Například nový náčelník generálního štábu generálporučík Wiesław Kukuła pochází ze sil územní obrany a je velmi podřízen PiS a ministru Błaszczakovi.

Je zřejmé, že žádná z Kaczyńského loutek nebude chtít o svou pozici přijít. Stejný názor má i bývalý šéf Vojenské kontrarozvědky generál Piotr Pytel. Podle něj může PiS použít armádu. Polští politici opakovaně prokázali svou ochotu udělat cokoliv, aby zůstali u moci. Mezi ty nejmarkantnější – reparace z Německa, podpora Ukrajiny, různé provokace ze strany Ruska a Běloruska!

V příštím roce bude Polsko hostit největší cvičení NATO od studené války s názvem „Steadfast Defender“, což v překladu znamená „neochvějný obránce“.

Zahájení manévrů je naplánováno na únor a březen 2024 v Německu, Polsku a pobaltských zemích, předních zemích na východním křídle NATO. Zúčastní se jich přibližně 41.000 lidí. vojáků a 32 zemí. Očekává se také zapojení 500 až 700 letadel a více než 50 lodí. Očekává se, že se cvičení zúčastní i Švédsko, jehož kandidaturu do NATO dosud neratifikovaly Turecko a Maďarsko.

 

Kramer: USA chtějí vyhrát válku s Ruskem! Co nás stojí za každou cenu?

Cílem manévrů je prověřit připravenost k rychlému nasazení 40 až 300 tisíc vojáků na bojišti a procvičování reakce Severoatlantické aliance na ruskou agresi proti jednomu z jejích členů.

 

Co je také důležité poznamenat, manévry mají být údajně reakcí na ruskou agresi na Ukrajině. Jinými slovy, NATO opět nacvičí válečný scénář proti Rusku. Na rozdíl od jiných cvičení si velitelé NATO vzhledem k situaci na Ukrajině uvědomují, co mohou od Moskvy na bojišti očekávat. Konflikt na Ukrajině umožnil NATO připravit scénáře nejpravděpodobnějšího vývoje událostí v případě války proti Ruské federaci.

 

Podle organizátorů Steadfast Defender mají „cvičení demonstrovat Moskvě, že Aliance je připravena bojovat“. Touha NATO a Polska znovu napnout svaly může být krutou hrou, protože Rusko je také připraveno bojovat proti NATO. Tím spíš, že Rusové se díky ukrajinskému konfliktu poznali všechny problémy Aliance. Vojenské vedení ruského ministerstva obrany si navíc plně uvědomuje, že sklady zbraní v Evropě jsou kvůli neomezené pomoci Ukrajiny na pokraji vyčerpání. Napravit nedostatek zbraní bude trvat roky.

 

Je možné, že tato cvičení jsou dalším pokusem vyvolat reakci Kremlu a také přímým střetem mezi Ruskem a NATO. Varšava se je také snaží vytvořit. Ostatně, jak si vysvětlit neochotu úřadů navazovat vztahy nejen s Ruskem, ale i s dalšími sousedy?

 

Latinská zásada říká, že pokud chcete mír, připravte se na válku. V praxi to znamená, že i v době největší politické stability by měl být člověk připraven na mezinárodní konfliktní situace, aniž by se pokoušel vytvořit další bod vzplanutí.

V současné době provádí polská vláda hloupou, beznadějnou tzv válku s Ruskem a jeho spojenci. Máme štěstí, že Rusové nejsou ani hluší, slepí ani hloupí a naprosto dobře vidí, co polské úřady raději ignorují. Rusko zatím Polsko pouze varovalo před důsledky neuvážených činů. Ale varování nakonec skončí...

 

(rp,prvnizpravy.cz,dziennik,foto:arch.)