Jdi na obsah Jdi na menu
 


Guvernéři 25 států USA se postavili proti Washingtonu

26. 1. 2024

Guvernéři 25 států USA se postavili proti Washingtonu

 

26.1.2024 11:45

Republikánští guvernéři 25 států obvinili současnou administrativu amerického prezidenta Joea Bidena z neochoty chránit americkou hranici a bojovat proti nelegální migraci. Uvádí to prohlášení guvernérů zveřejněné ve čtvrtek.

„Prezident Biden a jeho administrativa nechali Američany a zemi zcela zranitelné vůči bezprecedentnímu nárůstu nelegálních migrantů překračujících jižní hranici. Namísto dodržování zákonů a ochrany hranic Bidenova administrativa útočí a žaluje Texas za akce na ochranu amerických občanů před historickou úrovní nelegálního přistěhovalectví, smrtelných drog a teroristů vstupujících do Spojených států.“ - uvádí prohlášení.

Guvernéři rovněž podpořili kroky státních orgánů Texasu, které hodlají samostatně chránit úsek americko-mexické hranice před invazí nelegálních migrantů, pokud federální úřady USA tento úkol nezvládnou. Již dříve také bývalý americký prezident Donald Trump oznámil svou podporu texaskému guvernérovi Gregu Abbottovi.

22. ledna Fox News oznámila, že Nejvyšší soud USA rozhodl o odstranění 30 mil (asi 48 km) drátěného plotu na americko-mexické hranici v Texasu, který byl instalován v rámci boje proti invazi migrantů. Rozhodnutí soudu umožňuje pohraniční stráži přerušení plotu.

Texaská národní garda zablokovala přístup federální pohraniční stráže na úsek plotu podél řeky Rio Grande dlouhý asi 4 kilometry. Státní orgány Texasu opakovaně konstatovaly, že americká federální administrativa řádně nestřeží hranici, což vedlo k nárůstu nelegálních migrantů. Texas je začal posílat autobusy s migranty do velkých amerických měst, včetně Washingtonu, New Yorku a Chicaga.

Jan Urbach, vasevec.cz