Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gorbačov uvedl viníky rozpadu SSSR

9. 11. 2019

Gorbačov uvedl viníky rozpadu SSSR

© Sputnik / Andrei Rudakov

09.11.

 

Bývalý prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov vysvětlil, kdo vyprovokoval rozpad SSSR. Jeho slova uvádí německý časopis Der Spiegel.

„Za konec perestrojky a rozpad Sovětského svazu jsou zodpovědní ti, kteří organizovali puč v srpnu 1991 a po puči využili oslabené pozice prezidenta SSSR,“ řekl.

Gorbačov přitom uvedl, že si uvědomoval možná rizika perestrojky, ale celé vedení země chápalo, že jsou nutné změny.

„Nebylo možné žít stejně jako dříve. A podstatnou částí perestrojky bylo nové zahraničněpolitické myšlení, které zahrnuje jak univerzální hodnoty a jaderné odzbrojení, tak i svobodu volby,“ vysvětlil.

Bývalý prezident SSSR zdůraznil, že nelituje perestrojky, ale přiznává, že na cestě reforem byly chyby a omyly. Vyslovil také názor, že se Rusko nikdy nevrátí k totalitnímu systému.

Sovětský svaz se fakticky rozpadl 25. prosince 1991, kdy Gorbačov v projevu k sovětskému lidu informoval o ukončení své činnosti ve funkci prezidenta. Tomu předcházela dohoda podepsaná 8. prosince prezidenty Ruska, Běloruska a Ukrajiny, v níž se hovořilo o ukončení existence SSSR a bylo vyhlášeno vytvoření Sdružení nezávislých států. Tento dokument vešel do dějin jako Bělověžská  dohoda.

Už v roce 1990 všechny svazové republiky přijaly deklaraci o státní suverenitě. S cílem zabránit rozpadu země se 17. března 1991 konalo referendum o zachování SSSR. „Pro“ se vyslovilo 76,4 % účastníků hlasování. Na základě výsledků referenda se během jara-léta 1991 objevil návrh smlouvy O Svazu suverénních republik, který měl být podepsán 20. srpna. K podepsání však nedošlo kvůli pokusu o státní převrat 19.-21. srpna 1991, který vešel do dějin jako srpnový puč.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář