Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gonzalo Lira je mrtvý

13. 1. 2024

Gonzalo Lira je mrtvý

Jana Kunšteková 13. 1. 2024

 

Americký občan a bloger Gonzalo Lira zemřel v nemocnici v Charkově na následky zanedbání péče v ukrajinském vězení.

ALEXANDER RUBINSTEIN·dnes na webu Grayzone oznámil smrt statečného člověka, který si dovolil kritizovat kyjevskou vládu. Byl to americký a chilský občan. 55letý Lira „zmizel“ v srpnu, kdy byl na chvíli propuštěn z ukrajinského vězení a bylo mu doporučeno opustit zemi. Byl to pouhý trik, protože před pokusem opustit Ukrajinu napsal: „Pokud se už neozvu, jsem znovu ve vězení.“ Tentokrát z něj ale už nevyšel živý. Utýrali ho.

„Gonzalo Lira, prominentní komentátor rusko-ukrajinské války uvězněný na Ukrajině za projev kritický vůči vládě země, zemřel po týdnech zanedbání lékařské péče ze strany ukrajinských úřadů.

Chilsko-americký válečný komentátor Gonzalo Lira zemřel krátce před polednem 11. ledna 2024 v nemocnici v Charkově, poté, co byl byl osm měsíců vězněn od doby, kdy byl obviněn z obhajoby ruského válečného úsilí na Ukrajině.

Lira se dostal do popředí zájmu v roce 2022, kdy se objevil jako kritický hlas na Ukrajině. Jeho zatčení v květnu 2023 na základě obvinění z „výroby a šíření materiálů ospravedlňujících ruskou ozbrojenou agresi proti Ukrajině“ pomohlo vyburcovat domácí opozici vůči americkému financování války a vedlo k výzvám k jeho propuštění ze strany technologického barona Elona Muska a amerického politického komentátora Tuckera Carlsona. .

Poznámka napsaná Lirou a poskytnutá jeho otcem The Grayzone naznačuje, že jeho smrt přišla po téměř tříměsíčním boji se zápalem plic, což je stav, který jeho ukrajinští věznitelé očividně ignorovali až do několika týdnů před jeho smrtí. Lirovu smrt zveřejnil včera jeho otec Gonzalo Lira starší, který týdny prosil americkou ambasádu, aby zasáhla v případě ohrožení života jeho syna.

 

E-maily zkontrolované The Grayzone ukazují, že poté, co se Lira senior dozvěděl o nemoci svého syna, 3. ledna naléhal na velvyslanectví, aby zasáhlo. Ve zprávě americkým úředníkům poznamenal, že se ukrajinské úřady zřejmě snaží utajit informace o .zdraví Liry Jr před jeho rodinou a zákonnými zástupci. “Lékař ve vazební věznici v Charkově nepodává informace o jeho zdravotním stavu,” napsal a uzavřel: “Je to 12 dní, co znám jeho stav.”

Následujícího dne byl Lira Jr. konečně převezen do nemocnice a byla mu dovolena mu návštěva právníka. Obhájce opustil schůzku s ručně psanou poznámkou od Liry, vysvětlující jeho situaci, která je považována za jeho poslední písemnou korespondenci.

V dopise se píše: „Mám oboustranný zápal plic (obě plíce) a také pneumotorax a velmi těžký edém (otok). To vše začalo v polovině října, ale věznice to ignorovala. Přiznali, že mám zápal plic, až na slyšení 22. prosince. Chystám se podstoupit proceduru, která má snížit otok v plicích, který mi způsobuje extrémní dušnost, takže omdlévám po minimální aktivitě nebo dokonce jen 2 minutovém mluvení.“

Gonzalo Lira starší, který nebyl přesvědčen, že jeho syn dostane řádnou lékařskou péči v ukrajinské nemocnici, nadále prosil velvyslanectví, aby situaci monitorovalo. Další den jim znovu napsal: „Potřebuji, aby ambasáda zůstala v těsném kontaktu, když bude v nemocnici, a zajistila, aby se jeho zdraví během pobytu v nemocnici zlepšovalo. Měli byste také kontaktovat doktora, který má na starosti Gonzala, když jste v nemocnici, a ověřit jeho zotavení.

Jeho úsilí se ale ukázalo jako marné. O týden později se potvrdily nejhorší obavy Liry staršího, když dostal zprávu, že jeho syn zemřel. Z jeho smrti nyní viní Washington a Kyjev.

„Nemohu se smířit s tím, jak můj syn zemřel. Byl mučen, vydírán, v izolaci po dobu 8 měsíců a 11 dní a americká ambasáda neudělala nic, aby mému synovi pomohla,“ uvedl Lira starší v e-mailu oznamujícím smutnou novinu.

„Odpovědnost za tuto tragédii nese spolu s diktátorem Zelenským senilní americký prezident Joe Biden,“ napsal a dodal: „Moje bolest je nesnesitelná. Svět musí vědět, co se děje na Ukrajině pod tímto nelidským diktátorem Zelenským.

Zatímco se pozornost světa přesouvá od západní proxy války na Ukrajině jinam, Lira starší se připojuje ke stovkám tisíc otců, kteří nyní truchlí nad smrtí svých synů. Na rozdíl od většiny z nich jeho syn nezemřel na bitevním poli, ale ve vězení za odsouzení války, která uvrhla tolik jiných do záhuby.

Tolik Alexandr Rubinstein.

Od začátku války jsem shlédla několik videí Gonzala Liry. Zkraje popisoval svůj život v Kyjevě, kde se na začátku války skutečně „nic moc nedělo“ a posléze odvážně kritizoval způsob, jakým vede  Zelenský a jeho junta zemi, evidoval zmizelé novináře – až „zmizel“ sám. Lira kritizoval Zelenského režim a vystupoval proti válce s Ruskem a tvrdil, že úsilí Ukrajiny a USA je neplodné a maří lidské životy v prohraném konfliktu. Ukrajina ve svém oznámení o zadržení Liry vydala tiskovou zprávu, v níž tvrdí, že Lira byl „jedním z prvních, kdo podporoval ruské útočníky a oslavoval jejich válečné zločiny“. Tvrdili, že se „podílel na diskreditaci nejvyššího vojenského a politického vedení a obranných sil našeho státu“.

Zhruba před měsícem napsal Tucker Carlson na X:

„Gonzalo Lira je americký občan, který je od července mučen v ukrajinském vězení za zločin kritiky Zelenského. Bidenovi úředníci to schvalují, protože by zde rádi uplatňovali stejný standard. Média souhlasí.“

A teď si představte, že by se něco podobného stalo řekněme Navalnému.

/www.pokec24.cz/nezarazene/gonzalo-lira-je-mrtvy/