Jdi na obsah Jdi na menu
 


Glen Greenwald - Domácí válka proti teroru je zde

25. 1. 2021

Glen Greenwald - Domácí válka proti teroru je zde

Politika, Sledování a špehování, Totalita a policejní stát, U.S.A./Kanada, Války a terorismus 

National Guard In Washington DC Ahead of Inauguration of Joe Biden

 

ŽÁDNÉHO ROZVAŽOVÁNÍ NENÍ TŘEBA - TI, KDO UŽ MOC MAJÍ, JI ŽÁDAJÍ - JEDINOU OTÁZKOU JE, NA JAK SILNOU OPOZICÍ TATO MOC NARAZÍ. Poslední dva týdny proběhly jako vlna vydávání nových domácích policejních pravomocí i rétoriky ve jménu „boje proti terorizmu“, který je přesnou kopií nejhorších výstřelků první války proti teroru, zahájené před 20 roky. Tento trend nevykazuje jediný náznak toho, že by spolu s tím, jak se vzdalujeme od nepokojů před Kapitolem ze 6. ledna t.r., oslaboval. Opak je pravdou: ten trend stále sílí.

 

Jsme svědky toho, jak se z monopolů Silicon Valley (světové centrum počítačového průmyslu), valí záplava výzev k agresivnějšímu policejnímu dohledu nad vyjadřováním lidí. Viditelně zmilitarizovaný Washington D.C. od nového prezidenta a jeho spojenců požaduje nový domácí protiteroristický návrh zákona, zaměřený proti členům Kongresu, proti občanům, proti „pobuřování“, proti „zradě“ a proti „terorizmu“, což vše je poháněno radikálním nadužíváním dvou výrazů, kterými jsou „podněcování“ a „násilí“, a je doprovázeno výzvami, aby občané více spolupracovali s FBI ve smyslu hesla: pokud něco uvidíš, tak něco řekni. Společně s tím pak kráčejí požadavky na nový systém domácího dohledu a šmírování.

 

Někteří z poctivějších navrhovatelů této nové domácí války proti teroru otevřeně přiznávají, že ji chtějí modelovat podle protiteroristické války první. Jeden z reportérů deníku New York Times napsal, že bývalý zpravodajský pracovník v pořadu Hodina zpravodajství na televizi PBS řekl, že USA by podle vzoru Komise pro 11. září měly uvažovat o zřízení Komise proti domácímu extrémizmu, ve které by se některé ze zkušeností z boje proti Al-Khaida aplikovaly zde doma. A generál McChrystal, který léta sloužil jako náčelník velitelství Spojených speciálních operací v Iráku a byl též nejvyšším velitelem spojeneckých sil v Afghánistánu, v interview na Yahoo News takto otevřeně přirovnal právě zahajovanou válku domácí k protiteroristické válce před 20 lety:

 

Podobnou dynamiku ve vývoji Al-Khaida jsem skutečně pozoroval v Iráku kde celá generace mladých rozzlobených Arabů s nejistou budoucností následovala mocného vůdce, který jim sliboval, že je přivede do lepšího světa, a naplnil je ideologií, jež ospravedlňovala násilí. Totéž se dnes odehrává v Americe...Mám za to že my jsme v tomto radikalizačním procesu ještě mnohem dál a čelíme mnohem těžšímu problému, než si většina Američanů uvědomuje.

 

Výzvy k pokračování teroru v domácí verzi a doplněné o návrhy na zavedení cenzury a udávání nejsou omezeny jen na výkřiky osob, které ať tak či onak náležejí do hlubokého státu. Deník Wall Street Journal např. oznamuje, že Joe Biden už ohlásil svůj plán upřednostnit VYDÁNÍ ZÁKONA PROTI DOMÁCÍMU TERORIZMU a současně též naléhá na to, aby v Bílém domě nově fungoval úředník, pověřený dohledem na boj proti ideologicky inspirovaným extrémistům, který bude disponovat dostatečnými finančními prostředky, aby se svého úkolu mohl s úspěchem zhostit.

 

Zdroj: https://greenwald.substack.com/p/the-new-domestic-war-on-terror-is

 

Vydáno: 24.1.2021  v  15.51   Autor: Lubomír Man

nwoo.org

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář