Jdi na obsah Jdi na menu
 


Germanisace protektorátu a Bund Deutscher Osten 1

5. 2. 2023
Germanisace protektorátu
a Bund Deutscher Osten 1
 
Památce univ. prof. PhDr. Jaroslava Hrocha, CSc., obhájce odkazu presidenta dr. Edvarda Beneše
Jiří Jaroš Nickelli, etnograf, ČSBS Boskovice
 
Motto: „Češi budou vyvezeni na Sibiř nebo na Volyň. Musí pryč ze střední Evropy. Pokud tu ještě jsou, budou vždy ohniskem husitsko-bolševické zkázy“. Hitler Rauschniggovi 1940.
 
Hitler nebyl první pangermán, který plánoval vyhnání Čechů, Slováků, Poláků, Slovinců a jiných z dosavadní vlasti na východ. Fanatický führer byl pouhým opisovačem starých pangermánských not, napsaných dávno předtím, než tento příležitostný zaměstnaný započal kariéru vojenského udavače pangermánským freikorpsům poraženého Německa I. světové války.
 
Již historik Východu, teolog (!) Paul de Lagarde, podle nacistů jeden z jejich duchovních otců, roku 1853 žádal vyhubení všech negermánských národů v říši. Jeho heslo znělo: „Má-li Německo vzkvétat, pak musí Ukrajinci, Češi, Poláci a Srbové zmizet z Evropy“. (Lagarde P., „Deutsche Schriften“, Göttingen 1892, 69 ad.)
 
Další, tentokráte anonymní pangermán v roce 1895 líčil budoucí Německo roku 1950 takto: Velkoněmecko bude tvořit vedle vlastního Německa celé Rakousko-Uhersko, Holandsko, Belgie a Lucembursko, a německé Švýcarsko. Čechy a alpské slovinské země budou ovládat Němci, Češi a Slovinci budou germanizováni, protože nemají jinou volbu kromě zániku. Nová království – Polsko, Ukrajina, Rumunsko a Srbsko budou pod německým panstvím, v Uhrách bude vojenská diktatura. (Anonymus, „Grossdeutschland und Mitteleuropa um das Jahr 1950.“ Berlin 1895.)
Tyto plány budoucích válečných zločinů proti neněmeckým národům naprosto nevymyslel celý německý národ. Nevymyslela je dělnická a rolnická třída Německa.
Nevymyslela je ani menšina německé osvícené inteligence, což dokládá mimo jiné i osud historika F. W. Forstera, autora proslulého díla „Německá otázka“, kterého pangermáni nejdříve věznili a později nacisté pod trestem smrti vyhnali ze země, podobně jako další německé demokraty a osvícence. Tyto válkychtivé genocidní plány vymyslela vládnoucí třída vilémovského Německa – junkerská statkářská aristokracie, militaristická válečnická klika, velkoprůmyslnická a bankéřská velkoburžoasie, počínaje Hugenbergy a konče Kruppy, Papeny a Thysseny.
 
Ti podporovali fanatické ideologické kruhy katedrových profesorů a ideologů osnujících fantastické plány výchovy panského národa „Herrenvolku“, teorie „krve a půdy“ odvozené od pseudovýkladů nadřazenosti tzv. arijské nordické rasy a o „méněcennosti neárijských ras a národů“ počínaje Židy, pokračuje všemi Slovany, a konče Romy a Asiaty. Jejich finanční i vlivová podpora nakonec skončila financováním a všestrannou podporou nacistické strany ve 30. letech 20. století včetně osobních finančních darů samotnému Hitlerovi, Himmlerovi, a Göringovi.
 
Za financováním Hitlera a NSDAP stály kruhy průmyslníků, jako byl Hugenberg, které například vytvořily „Freundschaftkreis der Wirtschaft“ a obří koncerny, jako Thyssen, dávaly Hitlerovi ročně do r. 1933 milión marek a ostatní kolem dvou milionů marek. Obrovské částky přímo na Hitlerův osobní fond šly například z prodeje poštovních známek s jeho podobiznou, např. r. 1938, to byly 4 miliony 682 471 marek, r.1942 to bylo 10 milionů 439 367 marek atd.
(Viz Heiber B. A H., Odvrácená tvář hákového kříže, Praha 1997, 87. – Srv. César J., Černý B., Nacismus a třetí říše, Praha 1963, 80–81. – Göringa opět financovaly Lufhansa, BMW, Thyssen. Viz Knopp G., Göring. Biografie, Ikar 2008, 45.)
 
Pangermanismus nebyl příznačný pouze pro vlastní Německo. Velice se rozšířil a nakonec převládl také ve druhé zemi s vládnoucím německým národem – v Rakousko-Uhersku. A to i přesto, že v soustátí dědičné habsburské monarchie byly panské vládnoucí národy – Rakušané, respektive jejich agresivní část rakouští Němci, a Maďaři v Uhrách – v menšině vůči ostatním de facto porobeným národům. A právě tento nerovnoměrný, nevyvážený, antagonistický stav nakonec zapříčinil rozbití a zánik této vůči ostatní Evropě ekonomicky i sociálně zaostalé monarchie.
 
Pangermanismus v rakousko-uherské monarchii a v českých zemích
V poslední třetině 19. století navřel v habsburské monarchii směr pangermanismu, reprezentovaný především říšským poslancem, fanatikem pangermánství Georgem von Schönererem. Tento velkozemědělec, absolvent drážďanské obchodní akademie a stuttgartské zemědělské školy, působící na různých statcích v Čechách, naprosto propadl ideologii pangermanismu, sdružující veškeré skupiny všeněmeckých či velkoněmeckých imperialistů pod heslem „Drang nach Osten“ – „Výboj na Východ“.
 
Rodilý Vídeňan, nenávidějící vše slovanské, byl uchvácen Prusy v prusko-rakouské válce roku 1866. Od té doby propagoval všeněmectví a Prusy pokládal za sloupy říše. Jako poslanec za rakouský okres Zwettl od roku 1873 hlasitě ve sněmovně prohlašoval všeněmecké cíle, a to i proti samotné habsburské monarchii. Proslul svým výkřikem v parlamentu 18. prosince 1878: „Kéž bychom už jen patřili k Německé říši!“. (Pichl 1938, 70. – Schnee 1943, 6–7.)