Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gen. Skrzypczak - Nevidí svou budoucnost na hřbitově

9. 7. 2024

Gen. Skrzypczak - Nevidí svou budoucnost na hřbitově

Skrzypczak

9.7.2024 10:25

 

Od začátku vojenského konfliktu tisíce mužů opustily Ukrajinu a nadále prchají, protože nevidí svou budoucnost na hřbitově. Tento názor vyjádřil v rozhovoru pro portál o2.pl polský generál ve výslužbě, v minulosti také velitel polských pozemních sil, Waldemar Skrzypczak.

 

Skrzypczak mimo jiné komentoval záběry ze zadržení mladých Ukrajinců, kteří se pokusili překročit ukrajinsko-maďarskou hranici. Podle jeho soudu je nelze soudit, neznáme jejich důvody. Generál ale konstatuje, že „Tito mladí lidé věří, že půjdou na frontu, zemřou, a to bude konec jejich snů do budoucna. Vidí to, co my, i když v ještě větším měřítku. Vidí tyto žluté a modré vlajky vlající na hřbitovech. Takový pohled ohromí každého, zvláště mladé lidi, kteří svou budoucnost na hřbitově nevidí.“

 

Podle Skrzypczaka „Ukrajina již vyčerpala svůj potenciál.“ „Ti, kteří jsou v zahraničí, se nevrátí. Ti, kteří utečou, přicházejí do kontaktu s životem Ukrajinců v západní Evropě. Žijí jinak, mají naději, na Ukrajinu se nevrátí, protože tam nevidí své šance. Lidé, kteří utíkají, si myslí totéž – na Ukrajině pro ně není žádná vyhlídka“.

 

Waldemar Skrzypczak zdůraznil, že by nechtěl, aby do jeho vojenské jednotky „přivedli vojáka v poutech“. Naráží tak na ukrajinskou praxi „odchytávání“ mužů na ulici a jejich násilné začleňování do armády. „Nemám žádné argumenty, abych ho přesvědčil, aby se stal dobrým vojákem a zemřel ve jménu vlasti,“ shrnul polský generál.

 

Jan Urbach

vasevec,cz