Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gaza jako muzeum v Osvětimi?

30. 12. 2023

Gaza jako muzeum v Osvětimi?

30.12.2023 16:19

 

Předseda místní rady Metully, ležící na hranicích s Libanonem, nejsevernější osady v Izraeli, David Azoulai, chce srovnat pásmo Gazy se zemí a proměnit ho v „prázdné muzeum jako Osvětim“.

Ve druhé polovině prosince v rozhovoru pro izraelské rádio 103FM David Azoulai prohlásil, že Izrael by měl poslat všechny Palestince z pásma Gazy do uprchlických táborů v Libanonu, poté by mělo být vylidněné pásmo Gazy – jak uvedl – srovnáno se zemí a proměněno  v „prázdné muzeum, jako je to v Osvětimi“, na místě bývalého německého koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau. Řekl, že by se to mělo udělat, „aby celý svět věděl, co může Stát Izrael udělat“. Pásmo Gazy by se podle jeho názoru mělo proměnit v nárazníkovou zónu, „od moře po hraniční plot, úplně prázdnou, aby si každý pamatoval, co tam kdysi bylo“.  

Osvětimské muzeum komentovalo prohlášení izraelského politika na síti X (dříve Twitter) mimo jiné konstatováním:  „Výzva k činům, které se zdají porušovat jakýkoli občanský, válečný, morální nebo lidský zákon, což může znít jako volání po vraždě v měřítku podobném Osvětimi, staví celý poctivý svět tváří v tvář šílenství, kterému je třeba se postavit a rezolutně ho odmítnout. Doufáme, že izraelské úřady zareagují na takové hanebné zneužívání, protože terorismus nikdy nebude odpovědí na terorismus”.

 Jana Putzlacher, vasevec.cz