Jdi na obsah Jdi na menu
 


G20 - Čína se postavila za Rusko

24. 3. 2022

G20 - Čína se postavila za Rusko

23.3.2022 16:14

Čína dnes označila Rusko za „důležitého člena“ G20 s tím, že Rusko „nemůže“ být odstraněno z tohoto uskupení. Toto vyjádření je nepochybnou reakcí na myšlenky Washingtonu, který začal mluvit o vyhlídkách na vyloučení Ruska ze skupiny.

"G20 je hlavním fórem pro mezinárodní hospodářskou spolupráci," řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin, citovaný listem Daily Mail. "Rusko je důležitým členem, nikdo nemá právo vyloučit  jinou zemi ze skupiny," řekl.

Čínské komentáře souvisí s úterním brífinkem bezpečnostního poradce amerického prezidenta. "O G20 mohu říci pouze toto: věříme, že pro Rusko nemůže být místo v institucích a mezinárodním společenství," řekl Jake Sullivan.

Pravděpodobnost, že jakýkoli pokus o vyloučení Ruska z G20 bude vetován členy této skupiny mimo Západ, včetně Číny  a Indie, vede prý  některé země k úvaze  o neúčasti na letošních schůzkách G20, uvedla např. agentura Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin se   příštího summitu G20 na indonéském ostrově Bali hodlá zúčastnit, jak uvedla ruská velvyslankyně v Indonésii Ljudmila Vorobjevová.   Setkání je naplánováno na listopad.

vaševěc.cz