Jdi na obsah Jdi na menu
 


Friday Edition: Nejistota být palestinským velvyslancem

31. 5. 2024

Friday Edition: Nejistota být palestinským velvyslancem

31. 05. 2024 - EB

 

Česká republika oficiálně uznává Palestinu, i když tvrdí opak, jak jsme napsali v úterý tento týden. Zároveň Ministerstvo zahraničních věcí České republiky potvrzuje, že Velvyslanectví státu Palestina v Praze je velvyslanectvím, které je akceptováno ČR podle platných mezinárodních norem.

 

Z toho nejspíš vyplývá, že palestinský velvyslanec Chálid al-Atraš (Alattrash) je velvyslancem pouze tehdy, pokud se nachází na půdě velvyslanectví. To přitom může být dost nebezpečným místem, jak dokládá zpráva iDNES.cz z 30. září 2014 o tom, jak prezident Miloš Zeman přijal nového palestinského velvyslance společně s těmi Turecka, Finska, USA, Ghany a Norska.

 

 

Pověřovací listiny na Hradě předal i palestinský velvyslanec

 

Zeman na Pražském hradě přijal i nového zástupce Palestiny Chálida Atraše (více o jeho výběru čtěte zde). Ten nastupuje po Džamálovi Muhammadu Džamálovi, který zemřel v lednu při výbuchu semtexu na palestinské ambasádě v Praze.

 

Podle vyšetřovatelů usmrtil Džamála semtex ukrytý v knize. Policie událost původně prověřovala jako usmrcení z nedbalosti a také jako nedovolené ozbrojování. V budově po neštěstí totiž objevila 12 zbraní z 80. let. Podle palestinského prohlášení pro policii byly darem od představitelů tehdejší ČSSR. Na začátku července ale policie případ odložila (více čtěte zde).