Jdi na obsah Jdi na menu
 


Francouzský expert - Vraťme se k zásadám Jaltské konference

14. 2. 2020

Francouzský expert - Vraťme se k zásadám Jaltské konference!

 

Odklon od zásad Jaltské konference, ukládání sankcí zemím, jejichž pozice se liší od americké, vede k porušení míru a stability.

Vůdci Británie, USA a SSSR na Jaltě

14. února 2020 - 04:20

 

Uvedl to vojenský analytik, prezident francouzské strategické poradenské společnosti EREE Jacques Hogar (Francie).

 

„Nový globální řád jde ruku v ruce s politikou destrukce. Existuje odklon od civilizačních hodnot ... Stále více zemí se vzdaluje principům, které byly formulovány během konference na Jaltě," řekl Hogar na konferenci „Jalta 1945: Mezinárodní konference dějinných lekcí".

 

"Sledujeme, jak některé země obcházejí Radu bezpečnosti OSN a ukládají přísné sankce, které mají velmi závažné hospodářské, sociální důsledky, a také zavádějí diplomatické a politické sankce proti jiným suverénním zemím, jednoduše proto, že mají jinou politiku nebo mají jiné zájmy. To nemůže nevyvolávat naše obavy,“ citovala experta RIA Novosti.

 

Objasnil, že řeč jde o sankcích uvalených Spojenými státy a Evropskou unií „na vyvíjení tlaku na Rusko v souvislosti s krizí na Ukrajině, která byla způsobena zásahem USA do vnitřních záležitostí Ukrajiny “. Analytik poukázal na americké sankce proti Íránu jako další příklad takových sankcí. Řečník připomněl, že USA „dokonce přistoupily k atentátu na generála Sulejmáního na íránském území bez jakéhokoli mandátu“.

 

Kam zmizel odkaz Jalty?

 

„Můžeme dlouho mluvit o problémech, které existují ve světě a které jsou způsobeny odklonem od zásad, které byly formulovány během konference na Jaltě. Spojené státy se drží imperialistické vize světa a řídí se pouze své vlastní výhody, chtějí existovat v jednostranném světě, kde by plnili roli světového četníka. Pokud se na tuto problematiku díváme pragmaticky a realisticky, abchom zachovali mír a stabilitu, které jsou tak křehké a důležité, musíte se vrátit k zásadám konference na Jaltě Je nutné se vrátit k myšlenkám multilaterálního světa, myšlenkám na respektování suverenity, identity a nezávislosti všech zemí,“ vyzval expert.

 

Mezinárodní konference „Jalta 1945: Lekce historie“ se koná ve dnech 13. – 14. února v paláci Livadia, kde se sešli za druhé světové války představitelé Sovětského svazu, USA a Británie.

 

Podle politiků a veřejných činitelů se konference na Jaltě se stala nejvyšším bodem spolupráce mezi vedoucími státy koalice proti Hitlerovi, spojenou společným cílem dosáhnout brzkého vítězství nad hlavním zlem světa - německým nacismem. Později však rovněž řada politiků Jalskou konferenci kritizovala, za tzv. rozdělení vlivu velmocí.

 

Vůdci velkých tří zemí, kteří se setkali v Jaltě v únoru 1945, byli schopni se navzdory rozdílům povznést nad ideologické a geopolitické rozpory a vypracovat řešení, které nejen přiblížily společné vítězství, ale také položily základy poválečného světového řádu.

 

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář