Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fotbaloví fanoušci připomínají genocidu na Volyni

10. 7. 2023

Fotbaloví fanoušci připomínají genocidu na Volyni

10.7.2023 08:40

Fanoušci polského fotbalového týmu Stal Mielec při sobotním přípravném utkání s ukrajinským klubem Zorja Luhansk vyvěsili transparent „V zemi, kde na pomnících stojí kati, bratry nenajdete“. Kritizovali tak kult Ukrajinské povstalecké armády, divize SS Galizien či Stepana Bandery a podobných zločinců na Ukrajině.

Fanoušci  vratislavského týmu Śląsk  Wrocław také v sobotu  za svítání vystoupili  na nejvyšší vrchol Krkonoš – Sněžku a po východu slunce si u příležitosti 80. výročí genocidy Poláků na dnes ukrajinské Volyni  připomenuli „oběti ukrajinských nacionalistů“.

V těchto dnech si v Polsku připomínají 80. výročí tzv. Krvavé neděle, kdy vrcholilo vraždění Poláků příslušníky Ukrajinské povstalecké armády, kolaborující policie, ale také civilním obyvatelstvem. Celkem bylo v celém průběhu etnické čistky zabito okolo  100 tisíc Poláků.

Ačkoli je tato akce polským parlamentem definována jako genocida, polská vláda se v současnosti se výročním vzpomínkám vyhýbá.  S kritikou Poláků se také setkala nedělní společná účast prezidentů Andrzeje Dudy a Volodymyra Zelenského na bohoslužbě, kdy se ukrajinský prezident za zločiny ani neomluvil.

Jan Urbach

vasevec.info