Jdi na obsah Jdi na menu
 


Foldyna má jasno. Fiala dělá z Česka banánovou republiku

10. 11. 2023

Foldyna má jasno. Fiala dělá z Česka banánovou republiku

Přinášíme vám exkluzivní rozhovor s poslancem z hnutí SPD Jaroslavem Foldynou. Máme se obávat nárůstu cen energií? Co si myslí Foldyna o zahraniční politice vlády a angažování prezidenta Pavla ve snaze prolomit Benešovy dekrety?

Jaroslav Foldyna (SPD)

10. listopadu 2023 - 06:22

 

Zrušení návštěvy českého premiéra Petra Fialy v Nigérii, jež je africkou supervelmocí a má tolik obyvatel jako polovina EU, je pro Českou republiku diplomatickým fiaskem, který rovněž naznačuje nástrahy spojené se zahraniční politikou naší vlády prováděnou doma pomocí aktivistických gest našich vládních představitelů. Prvnizpravy.cz se Jaroslava Foldyny zeptaly, jak hodnotí výsledek Fialovy cesty po Africe a co to podle něj vypovídá o naší zahraniční politice.

 

Co říci o situaci, kdy Nigérie, která na poslední chvíli odmítla přijmout pana Fialu, byla náhradním cílem za Angolu, která našeho světového lídra odmítla přijmout už předtím? Snad jen, že nám ta cesta nabídla hned několik komických zápletek, a v tomto smyslu je potřeba, hodnotit jí kladně. Dál už ale není nic, co by stálo za zmínku… Když pan Fiala tvrdil, že bude dělat „hodnotovou politiku“, tak asi mnozí, včetně mě, nevěděli, co to přesně bude znamenat. Teď už to ale víme. Hodnotová politika pana Fialy znamená poučování ostatních, poštěkávání po těch, kdo na poučování nereagují, to vše kombinované s poníženým plněním rozkazů z USA a předváděním komických čísel. Že výsledkem podobné politiky bude snížení vážnosti ČR na úroveň banánových republik a následná mezinárodní izolace, je pak zcela logické. Přece; když chcete, aby něčí legrační psík něco udělal – třeba něco komického, bavíte se s tím psíkem, anebo s jeho pánem? A tak je to dnes s Českou republikou. Jeden brněnský politolog, jeden ministr-dítě, jedna nenávistná a nepříliš chytrá hysterka, a jeden ambiciózní učitel totiž za dva roky dokázali udělat z naší země legračního psíka.

 

Podle dat Eurostatu vzrostla cena plynu v ČR (meziročně v prvním pololetí letošního roku) o 57% na 0,1138 eur, tedy cca 2,80 Kč za kWh. V Polsku platily domácnosti 0,0683 eur, na Slovensku jen 0,0571 eur a v Maďarsku dokonce 0,0337 eur... tedy téměř čtvrtinu toho, co platíme my. Navíc jak se zdá, elektřina by domácnostem mohla od příštího roku citelně zdražit. Energetický regulační úřad (ERÚ) totiž navrhuje pro příští rok nárůst regulované části ceny elektřiny pro domácnosti o 71 procent. Cena za jednu megawatthodinu (MWh) by tak vzrostla o více než 1400 Kč s DPH. Premiér na vyjádření ERÚ zareagoval a lidem vyslal signál, že ceny energií v žádném případě nebudou růst o desítky procent a že žádné drastické navýšení o desítky procent nehrozí. Jak vidíte situaci ohledně cen energií Vy? Máme brát návrh ERÚ jako důvod k obavám, nebo zůstat klidní díky signálu premiéra Fialy?

 

Pokud premiér Fiala slíbil, že nedojde ke zdražení o desítky procent, tak není jasné už jen to, kdy přesně ke zdražení dojde o kolik desítek procent to bude.

 

Zatímco ve světě se rozrůstají válečné konflikty a napětí ve společnosti výrazně roste už i v Evropě, Miroslav Kalousek přišel před pár dny s nápadem, že by nebylo od věci snížil stavy policistů a hasičů. Kalousek se odvolával i na doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV), dle kterého je "škrt" pěti tisíc policistů prý bez problému. „Já bych teda snížil o deset tisíc," prohlásil Kalousek s tím, že snižovat počty se dají i u hasičů, protože ne všichni prý jezdí hasit. Co o jeho nápadu soudíte?

 

Pan Kalousek by svůj nápad měl dotáhnout do konce a volat po úplném zrušení policie a HZS. Obyvatelé kolonie tyto věci přece nepotřebují a když to zavedlo, panem Kalouskem oblíbené, hnutí BLM, tak se to velmi osvědčilo. Navíc by to ocenily i různé cizojazyčné gangy, které se u nás množí jak houby po dešti, ale s imigrací to samozřejmě vůbec nesouvisí.

 

Prezident Petr Pavel sehrává již delší roli prostředníka ve vleklém sporu mezi Lichtenštejnskem a Českou republikou kvůli rozsáhlým majetkům, o něž alpské knížectví přišlo v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Lichtenštejni u soudů opakovaně neuspěli, přesto se je nyní snaží získat zpět. A právě prezident Petr Pavel je tím, kdo nyní české vládě tlumočí a doporučuje lichtenštejnský návrh na mimosoudní vyrovnání. Rozumíte krokům prezidenta, který de facto zpochybňuje Benešovy dekrety a chce uzavírat „dohody" v době, kdy se čeká na rozhodnutí dalšího soudu?

 

Rozumím tomu dobře. Ve hře je částka s deseti nulami a pan prezident má přítele po boku, který je velmi při chuti. Jinak: komunistický funkcionář a lampasák Varšavské smlouvy, funkcionář a lampasák NATO, neomarxistický kandidát na prezidenta, prezident a poštovní doručovatel šlechtického rodu, jehož majetek propadl státu za kolaboraci… Myslím, že jde o skutečně zářivou kariéru charakterově pevného člověka.

 

Psali jsme:

Zdeněk Zbořil: Kam až dostřelila Aurora


V kriminálním příběhu, pro který se vžilo policejní označení Dozimetr, jsou po smrti hned čtyři jeho aktéři. Všichni zemřeli od loňského června. Za připomínku stojí, že za posledních třicet let tu nebyla vedle Dozimetru žádná jiná politická kauza, v níž by zemřelo tolik jejích aktérů. A ministr vnitra Vít Rakušan, který je zároveň předsedou hnutí STAN, jehož členové jsou do kauzy zapleteni, je stále ve funkci a premiér Petr Fiala jej ve funkci stále obhajuje a drží. Co to podle Vás vypovídá o české justici praktikách našich nejvyšších vládních činitelů? Nepřipomíná Vám celá kauza devadesátá léta, kdy policie a mafiáni žili společným krédem „ruka ruku myje"?

 

V 90. letech by se člověk jako pan Rakušan především vůbec nedostal do vlády. Kdyby se tak ale náhodou přece jenom, snad nějakým nedopatřením, stalo, tak by z ní vyletěl hned po prvním svém veřejném vyjádření, ve kterém by vyzýval k zavedení cenzury, či k fízlování a udávání nesprávných politických názorů. A protože pan Rakušan jiná vyjádření prakticky nečiní, tak by z vlády vyletěl hned po svém prvním veřejném vyjádření. Většinu 90. let totiž byl premiérem buď Václav Klaus, nebo Miloš Zeman. A to byli, a stále jsou, zápasníci úplně jiné váhové kategorie, než je Petr Fiala.

 

(martin.hynek, prvnizpravy.cz, foto: fb profil)