Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fico má dva týdny před volbami na Slovensku pohodlný náskok

14. 9. 2023

Fico má dva týdny před volbami na Slovensku pohodlný náskok

dnes 10:19, 124.9.2023 – Bratislava

Ivan Vilček

 

Strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica má náskok čtyř procentních bodů před Progresivním Slovenskem. Povolební matematika ale může být složitá i proto, že kolem hranice pro vstup do parlamentu se pohybuje pět stran a koalic.

Foto: Jan Handrejch, Právo

 

Robert Fico, předseda strany Směr-sociální demokracie a bývalý slovenský premiér

Článek

 

Parlamentní volby na Slovensku by začátkem září vyhrála strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica s dvaadvacetiprocentní podporou voličů. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research Slovakia, který ve čtvrtek zveřejnil deník SME.

 

Na druhém místě by se umístilo dosud mimoparlamentní hnutí Progresivní Slovensko (PS) vedené Michalem Šimečkou s podporou 18,1 procenta. Třetí by skončila strana Hlas-sociální demokracie dalšího expremiéra Petera Pellegriniho se ziskem 11,4 procenta.

 

Poměrně vysokou podporu naměřila agentura také hnutí Republika (8,3 procent) a Slovenské národní straně (7,3 procent).

 

Do parlamentu (Národní rady) by se však nedostala koalice vedená hnutím Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče, které se zúčastní voleb v koalici se stranami Za lidi a Křesťanská unie. Jako koalice musí pro vstup do parlamentu překročit sedmiprocentní hranici a agentura jí naměřila podporu jen 6,1 procenta.

 

Do parlamentních lavic by zasedli ještě kandidáti strany Jsme rodina, kterou vede úřadující předseda parlamentu Boris Kollár (5,8 procent).

 

Těsně před branami Národní rady by naopak zůstalo Křesťanskodemokratické hnutí (4,7 procent), stejně jako strany Svoboda a Solidarita (4,2 procent) a Demokraté (3,8 procent) bývalého premiéra Eduarda Hegera.

 

Předčasné parlamentní volby se konají na Slovensku 30. září. Vládní koalici vedenou OLaNO loni opustila strana SaS Richarda Sulíka a v prosinci 2022 vyslovil parlament Hegerově vládě nedůvěru. Letos v květnu jmenovala prezidentka Zuzana Čaputová úřednickou vládu premiéra Ľudovíra Ódora.

 

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-fico-ma-dva-tydny-pred-volbami-na-slovensku-pohodlny-naskok-ukazal-pruzkum-40443658#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz