Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fialův kabinet nic nenabízí, jen bere...

2. 9. 2024

Fialův kabinet nic nenabízí, jen bere...

Marek Řezanka

Již nějakou dobu můžeme pozorovat varovný trend, kdy jsou vládní mocí vedeny cílené útoky proti významným představitelům z řad oponentů. Miroslav Ševčík byl zbaven funkce děkana, Petr Drulák byl protiprávně propuštěn z Ústavu mezinárodních vztahů. Soud uznal výpověď Petra Druláka za neplatnou.

 Několik dní v médiích rezonuje setkání vlastenecky orientovaných lidí v Příčovech. Člověk se musí ptát, proč setkání nevelkého počtu lidí vzbuzuje takové pozdvižení v mainstreamu.

Setkání v Příčovech měli potřebu odsoudit jak Martin Bartkovský z Reflexu, tak Petr Míča z Médium.cz (a spoustu dalších včetně propagandistického nenávistného plátku Fora24). 

 Bartkovský navázal na foltýnovskou linku, kdy je každý názorový oponent označen za „ztroskotance a samozvance“, nejlépe ještě i „zaprodance“, když mimo jiné napsal:

Některé názory, které zazněly v publiku i na pódiu příčovského setkání, byly už skutečně za hranou příčetnosti. Podle všeho je novým dominantním názorovým proudem této scény panslovanská vzájemnost, adorace Stalina a dnešního Ruska coby strážce konzervativních hodnot. To vše je okořeněné vírou v Boha a konspiračními teoriemi, které umožňují hravě relativizovat mainstreamový výklad historie.

  Vládní propagandista Míča se ani nesnaží totalitně laděný slovník nějak retušovat či skrývat, když se o účastnících setkání v Příčovech vyjadřuje jako o „hvězdách temnobloku“ a Jarka Nohavicu nazývá hvězdou „okraje společnosti“.

 Proč tak činí, vyjevuje v následujícím odstavci: „Jarek Nohavica prostě s tím pohledem okraje společnosti, že Rusové jsou jakási oběť Ameriky, že válka na Ukrajině má jiné důvody, než jaké slyšíme v mainstreamu, že se vracíme v EU do totality, souzní. Možná ne se vším, ale rámcově to tak prostě bude.“  

 Kdo tedy zastává jiný názor než pan Miča, stojí na okraji společnosti, i když má za sebou fanouškovskou podporu napříč celou českou společností tak masivní, že se o ní panu Mičovi může tak leda zdát?

 Z Mičových slov ovšem můžeme vydedukovat, z čeho pramení jeho zášť – a proč ty hysterie hraničící se štvanicí. Pan Miča ani pan Bartkovský totiž nemají, jak věcně a fakticky reagovat na velmi srozumitelnou a odbornou přednášku profesora Petra Druláka, který vystoupil v bloku Americkoruskou válku na Ukrajině. Petr Drulák svůj projev započal vyjádřením lítosti, kolik si již konflikt na Ukrajině vyžádal lidských životů – a přešel k zamyšlení, jaký má tato válka smysl – a pro koho. Zmínil, že existují války, jež takový smysl mají, když jde o obranu vlastní svobody či zabránění zničení světa – ale konflikt na Ukrajině pokládá za zcela zbytečný (Smyslem této války je odvrátit neodvratitelné“), s odkazem na upadající roli USA v unipolárním světě, který nyní přechází na svět multipolární. Více si lze poslechnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=zZTxfMQP07Q

Výše uvedené video by bylo skvělou pomůckou do škol. Petr Drulák v něm srozumitelnou řečí vysvětluje procesy, které v současném světě kulminují. a jejichž projevy cítíme na vlastní kůži.

 Ani Bartkovský ani Miča si netroufli pomyslně kopnout přímo do profesora Druláka – a spokojili se tím, že ho zařadili mezi „okraj společnosti“. Pokud by s ním měli jít do diskuse, nebudou mít argumenty.

 Pro náčelníka generálního štábu Karla Řehky je válka na Ukrajině smysluplná, a rozhodně ne zbytečná. Ale již kromě prázdných frází nedokáže vysvětlit, proč musely zemřít sta tisíce lidí, když stačilo dodržet na platnost Minských dohod.

 Ten rozpor mezi slovy profesora Druláka na straně jedné – a náčelníka Řehky na straně druhé, bije do očí. A osobně se domnívám, že posoudí-li většina české populace sílu argumentů v projevu profesora Druláka s apelem a zbožným přáním pana Řehky, přikloní se k profesorovi.

Ten totiž mimo jiné varuje: Kdo chce superstát, potřebuje válku: „Lidi, kteří by normálně měli hledat nějaká příměří, vyjednávání – jsou na straně války.

 Z tohoto důvodu se kolem setkání v Příčovech v roce 2024 strhlo ono mediální běsnění. Je o to odpornější a agresivnější, o co více je bezmocné.

 Petr Drulák totiž vyvrátil vládní dogma, že válka na Ukrajině je „nevyprovokovaná“.

 Drulákova slova by měla v naší společnosti rezonovat. Místo toho jsou zamlčována – a je nám podsouváno, že se tam údajně sešli nějací pomatenci, kteří ničemu nerozumějí. Proto se sami zajímejme o obsah sdělení – a nenechme se ovlivnit denunciačními pamflety vyděšených a rozlícených manipulátorů.

 Ta míra dehonestace lidí, jako jsou profesor Drulák či Jarek Nohavica, je přímo úměrná strachu prosystémových opor, kterým došly argumenty. Proto tito jedinci kolem sebe pouze plivou. Nic jiného než jedovaté sliny totiž ve svém arzenálu nemají. Stejně jako celý Fialův kabinet. 

 

 

Hajme Druláka

 

Tak nám za názor zas značný postih hrozí.

Slaví udavač – ten přímo blahem hýká.

Demokracie nám zajde na korozi,

když pan Rakušan chce trestat odpadlíka.

Tvrdá cenzura se každého z nás týká.

Vláda posoudí, co že je nebezpečí,

a kdy zrádné jsou na veřejnosti řeči.

Na co čekáme? Dokud se nezatýká?

Kdo jed podává, nám tvrdí, že nás léčí:

Hajme Druláka, bojujme za Ševčíka.

 

Ničí průmysl, řežou nás bez narkózy:

Josef Síkela – a celá tahle klika.

Hrdý bakalář jen střídá prázdné pózy.

Toho vyhodí, kdo propagandu svlíká

zcela do naha. Koukněme na mopslíka:

Stále štěká jen. Ten podvraťák je něčí,

tedy toho je, kdo o žoky má péči.

Zcela zjevné je, kdo s tímto psíkem smýká.

Vláda dobře ví, komu za křesla vděčí.

Hajme Druláka, bojujme za Ševčíka.

 

Chci, ať naše zem není jak po explozi.

Válku zastavme, vždyť bomba tady tiká.

Místo potravin se nyní tanky vozí,

má–li slavit lež, pak bez analytika.

Dnešní studentstvo si na poslušnost zvyká:

Sladí krok i řeč – vždy připraveno k zteči,

k udání svolné, když mu flek zabezpečí.

Mnohým dochází, že je to šlamastyka.

Pryč s touhle vládou, jež na nás tvrdě klečí:

Hajme Druláka, bojujme za Ševčíka.

 

O co že tu jde? O jeden systém v křeči.

Bahno šíří se – a zbědovaní brečí.

Systém v kolapsu se lidí ihned zříká.

Ano, špatně je, když rostou donašeči:

Hajme Druláka, bojujme za Ševčíka.

 

Namluveno: www.muamarek.cz/files/mp3/hajme-drulaka.mp3