Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fialo, máš 14 dní. Dostal účet za elektřinu a přešel k činu

10. 8. 2022

Fialo, máš 14 dní. Dostal účet za elektřinu a přešel k činu

10.8.2022 10:42 dop. | Ze sítí

Zakladatel hnutí Chcípl pes Jiří Janeček sepsal otevřený dopis pro předsedu vlády Petra Fialu (ODS). Tentokrát mu prý nepíše v roli aktivisty, který v minulosti kritizoval různá covidová opatření, ale jako podnikatel – pivovarník, kterému chodí účty za elektřinu. Předsedovi vlády předložil ultimátum.

 

Foto: Twitter právničky D. Kovářové
Popisek: Faktura za energie

reklama

„Po včerejším rozhovoru s dodavatelem energií, který nám sdělil, že koncem roku nám končí fixace a že současná tržní cena elektřiny je 12 000 Kč za 1 MW/h a plynu 5 000 Kč za 1 MW/h jsem se rozhodl Vám napsat tento otevřený dopis. Uvedené ceny nám zvedají provozní náklady o 250 tisíc Kč měsíčně, tedy víc než platíme dnes. Když se k tomu připočtou od června zvednuté úroky kvůli ČNB o 7%, činí nárůst celkových vícenákladů 350 tisíc Kč měsíčně,“ napsal Janeček.

„Tyto sumy však nejsou způsobeny špatným řízením podniku, ale špatným řízením státu. Vyzývám Vás, abyste do 14 dnů jasně řekl, jak tuto situaci budete řešit, zda jako v Německu, kde vláda plně kompenzuje vzniklé vícenáklady, nebo zastropováním cen. Po zkušenosti s předchozí Babišovou vládou, která nám lhala, že máme vydržet a nepropouštět své zaměstnance, chceme dnes již jasná pravidla!“ pokračoval nesmlouvavě podnikatel.

Prázdným proklamacím prý už odmítá věřit. Janeček proto Fialovi uložil úkol, buď do dvou týdnů zveřejnit jasná pravidla, nebo po uplynutí této lhůty odstoupit z funkce premiéra.  

„Buď do 14 dnů zveřejníte jasná pravidla, nebo odstupte z funkce premiéra. I informace, že nikomu v České republice nebudete pomáhat, nám pomůže zavčas ukončit podnikání, rozdat výpovědi a podnikání ukončit. Což v konečné fázi znamená vše prodat," dal Janeček Fialovi ultimátum s dovětkem, že malé a střední podniky jsou páteří české ekonomiky.

Celý dopis Jiřího Janečka:

Vážený pane premiére Fialo!

Dnes Vám píši ne jako politik, ale jako podnikatel, který pracuje v českém pivovaru v Jincích.

Po včerejším rozhovoru s dodavatelem energií, který nám sdělil, že koncem roku nám končí fixace a že současná tržní cena elektřiny je 12 000 Kč za 1 MW/h a plynu 5 000 Kč za 1 MW/h jsem se rozhodl Vám napsat tento otevřený dopis.

Uvedené ceny nám zvedají provozní náklady o 250 tisíc Kč měsíčně, tedy víc než platíme dnes. Když se k tomu připočtou od června zvednuté úroky kvůli ČNB o 7 %, činí nárůst celkových vícenákladů 350 tisíc Kč měsíčně.

Tyto sumy však nejsou způsobeny špatným řízením podniku, ale špatným řízením státu.

Vyzývám Vás, abyste do 14 dnů jasně řekl, jak tuto situaci budete řešit, zda jako v Německu, kde vláda plně kompenzuje vzniklé vícenáklady, nebo zastropováním cen.

Po zkušenosti s předchozí Babišovou vládou, která nám lhala, že máme vydržet a nepropouštět své zaměstnance, chceme dnes již jasná pravidla!

Nemůžeme si opět dovolit uvěřit pouhým slibům, které mnoho z nás přivedly do dluhů a nakonec ke krachu.

Buď do 14 dnů zveřejníte jasná pravidla, nebo odstupte z funkce premiéra.

I informace, že nikomu v České republice nebudete pomáhat, nám pomůže zavčas ukončit podnikání, rozdat výpovědi a podnikání ukončit. Což v konečné fázi znamená vše prodat.

Na úplný závěr jen dodávám, že malí a střední podnikatelé jsou páteří každé funkční ekonomiky.

Jiří Janeček

Aréna PL