Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fiala pod palbou. Tohle si za rámeček nedá

2. 10. 2022

Fiala pod palbou. Tohle si za rámeček nedá

Totální katastrofa! Stovky ztracených podniků a statisíce nezaměstnaných! Premiér Petr Fiala (ODS) dostal ostré varování z vysokých míst. Nedělá prý vůbec nic.

Premiér Petr Fiala (ODS)

2. října 2022 - 04:20

 

Česká vláda je pasivní při řešení problémů spojených s energetickou krizí, tak v souhrnu hovoří dopisy, které Hospodářská komora ČR i Evropská ocelářská asociace EUROFER poslaly premiérovi Petru Fialovi i ministrovi financí Zbyňkovi Stanjurovi a ministrovi obchodu a průmyslu Jozefovi Síkelovi. 

 

Zástupci Hospodářské komory ČR i EUROFERu vyjádřili obavy, že řada států Evropské unie dělá k ochraně průmyslu a zejména energeticky náročných odvětví podstatně víc než Česká republika.

 

„Český průmysl potřebuje pomoc. A potřebuje pomoc hned, ne v nějaké nedefinované chvíli v budoucnosti. Bez naléhavého zásahu vlády budou ztraceny stovky podniků, statisíce vysoce hodnotných pracovních míst a miliardy na daních,“ burcuje českou vládu Axel Eggert, generální ředitel EUROFERu.

 

A dodává: „Český průmysl nemůže situaci vyřešit vlastními silami. Nyní potřebujeme, aby česká vláda zbystřila a pomohla nám vyhnout se katastrofálním dopadům, které bude mít kolaps těchto strategických odvětví na obyvatele, společnost a ekonomiku.“

 

Dopis českých průmyslníků, který nese podpisy Vladimíra Dlouhého za Hospodářskou komoru, Jaroslava Hanáka za Svaz průmyslu a dopravy a Jana Wiesnera za Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, poukazuje na konkrétní selhání české vlády: „Vláda doposud nepředložila odpovídající opatření, která by pomohla velkým odběratelům s cenami energie. Rádi bychom znovu zdůraznili, že nedostatečné řešení velkých odběratelů se odrazí ve zhoršení situace firem, ve zdražování řady klíčových produktů či v jejich nedostatku, čímž se situace bude přelévat i do dalších segmentů ekonomiky,“ stojí v úvodu.

 

Dopis adresovaný premiérovi Fialovi i ministrům financí a průmyslu a obchodu vyzývá vládu, aby zrychlila pracovní tempo. Kabinetu Petra Fialy vytýkají především pomalou komunikaci i práci státního aparátu. „V těchto dnech je potřeba s maximálním úsilím pracovat na nalezení primárního mimořádného řešení cen energie pro velké odběratele. V tuto chvíli nemáme informace o aktivitách vlády a resortů, tedy o aktivním přístupu a posunu v pracích ani v rámci vzniklé meziresortní skupiny, kde jsme členem,“ uvádějí průmyslníci.

 

Také jsme psali:

Fiala je bavič a vejde do učebnic, říká Petr Holec

 

Poslední dny na úrovni ministerstev neproběhlo ani žádné jednání ani nebylo například předloženo průmyslníky požadované vyhodnocení opatření v Evropě z pohledu rovnosti přístupu a podmínek v jednotlivých zemích.

 

Zatímco jiné země EU využívají možnosti na maximum, Česká republika přešlapuje na místě. „Vidíme příklad systému decouplingu ve Španělsku, garanci ceny určitého množství elektřiny dodávané na trh ve Francii, zastropování ve Velké Británii i pro velké spotřebitele, nižší ceny energie v Polsku doprovázené aktivitami státu snižujících cenu uhlí pro výrobu energie a tím ovlivňujících cenu energie pro firmy, vyhlášený balíček chorvatské vlády k zastropování cen energie pro všechny včetně velkých firem či plánované poskytnutí 18 TWh elektřiny velkým spotřebitelům za zastropovanou cenu v Itálii,“ uvádějí dále průmyslníci.

 

Také jsme psali:

Rajchl: Rodinné stříbro si nechme doma a voly vyžeňme pryč!

 

Z otevřeného dopisu vyplývá jediné: to, že jiné státy EU činí k ochraně průmyslu kroky, zatímco český stát otálí, může mít za následek totální ztrátu konkurenceschopnosti zejména českého ocelářství, utlumení celého strategického oboru a ztrátu desítek tisíc pracovních míst i miliardových příjmů do českého státního rozpočtu.

 

(svob., prvnizpravy.cz, foto: youtube)