Jdi na obsah Jdi na menu
 


FAZ - Éra Merkelové by měla skončit před termínem!

17. 2. 2020

FAZ - Éra Merkelové by měla skončit před termínem!

 

Ze zkušenosti s Annegret Kramp-Karrenbauer každý potenciální vůdce CDU ví, že vést stranu, zatímco je moc soustředěna do rukou kancléřky, je „pekelný“ úkol.

Předčasně odejde?

17. února 2020 - 10:10

 

Podle korespondenta Frankfurter Allgemeine Eckarta Lohse by měla éra Merkelová brzy skončit, protože nejasnosti ve vládnoucích kruzích poškodí nejen CDU, ale také stabilitu Německa a celé Evropy.

 

Mnoho zástupců světových politických elit se sešla o víkendu v Mnichově, píše německý deník Frankfurter Allgemeine. Konference o bezpečnosti je pro Německo ozdobou, protože alespoň částečně odstraní pochybnosti o nárocích země na významnou roli ve světové komunitě, uvádí novinář Eckart Lohse.

 

Očekávalo se, že na konferenci vystoupí německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Angela Merkelová se v Mnichově neobjeví - jednoduše proto, že se konference zúčastňuje každé dva roky, uvádí článek. Podle autora to bylo plánováno ještě předtím, než Annegret Kramp-Karrenbauerová oznámila svou rezignaci na funkci předsedy CDU, a přesto tato shoda okolností je plně v souladu se situací. Německo bude tedy na konferenci o bezpečnosti v Mnichově zastoupeno prezidentem, který má pouze autoritu, ale nemá v zemi významnou moc.

 

Naopak, kancléřka, vůči níž demokratické země po mnoho let vkládaly naděje, se konference nezúčastní, zdůrazňuje publikace. V Americe je excentrický prezident, Rusko podkopává evropský svět, Británie opouští EU, francouzský vůdce bojuje proti protestům „žlutých vest“, Itálie flirtuje s populisty, Maďarsko a Polsko podkopávají základy EU, Španělsko je zaneprázdněno problémy své vlastní vlády, jako by na světě žádné další problémy neexistovaly, vyčíslil autor.

 

V takovém prostředí je příjemné vědět, že i ekonomicky silné Německo zůstává „baštou politické stability uprostřed celosvětové bouře“, myslí si mnozí. Po mnoho let však byla tato stabilita spojována především v zahraničí, ale nejen tam, se stejným jménem, jako by to bylo zakotveno ve „věčném článku ústavy“, s Angelou Merkelovou, zdůraznil Eckart Lohse.

 

Tato důvěra však mizí rychleji, než by se dalo očekávat, poukazuje novinář a připomíná volby v Durynsku, ve kterých CDU a AfD podporovaly kandidaturu předsedy vlády Svobodných demokratů, jakož i prohlášení Kramp-Karrenbauera o rezignaci na post hlavy strany. Plán Merkelové byl nejprve zorganizovat klidné předání postu předsedkyně strany a poté spokojeně vládnout až do roku 2021, aby pak mohla post kancléřky převést na nástupkyni, nevyšel, uvádí autor.

 

Nyní každý možný nástupce Kramp-Karrenbauerové a kandidáti na kancléře ví, že je více či méně moudré se vypořádat s úkoly předsedy CDU pod vládnoucí Merkelovou - nejedná se pouze o riskantní krok, ale také o „pekelný skok“, který může zničit jakékoli myšlenky na pokračování kariéry.

 

Z pohledu německého novináře v této situaci mluvíme více než o nekontrolovaných volbách předsedů vlád federálních států, o otázce, kdo by se měl stát příštím předsedou CDU, nebo zda se příští volby do Bundestagu uskuteční předčasně. Nyní mluvíme o tom, zda Německo zůstane stejně stabilní a dobře řízené, jak to bylo 70 let, bez ohledu na to, kterou stranu zastupoval kancléř, která koalice vedla vládu a kdo ji vedl - muž nebo žena.

 

 

Podle Lohse nejzajímavějším personálním problémem v této souvislosti není to, kdo se připojí k novému vedení strany CDU nebo se stane kandidátem na kancléře, ale zda je Angela Merkelová připravena předčasně opustit svůj post tak, jako tomu bylo u funkce předsedkyně strany. Tehdy prohlašovala, že je připravena zůstat do konce funkčního období, ale dala jasně na vědomí, že je třeba jiné řešení.

 

Po krachu Kramp-Karrenbauerové v CDU je pravděpodobné, že přesvědčení, že by éra Merkelové měla skončit před rokem 2021, bude pravděpodobně posíleno, protože nejasnosti ve vedoucích kruzích poškodí nejen stranu, ale také stabilitu Německa - a tím i stabilitu Evropy, uzavírá novinář Frankfurter Allgemeine.

 

(kou, prvnizpravy.cz, faz.net, foto: twitter)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář