Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fatální chyby USA byly katalyzátorem geopolitického oživení Ruska

8. 11. 2021

Fatální chyby USA byly katalyzátorem geopolitického oživení Ruska

8. 11. 2021 Janinna  

Zoran Meter, politolog z Chorvatska, označil Rusko za jedinou zemi bránící nastolení americké totality ve světě.

Chorvatský expert na Ruskou federaci a Blízký východ Zoran Meter ve svém článku pro Geopolitika.news předpověděl Spojeným státům smutnou budoucnost. Analytik je přesvědčen, že geopolitická reorganizace světa, v jejímž důsledku budou mezinárodnímu společenství nabídnuta nová pravidla hry, je ve své konečné fázi. Sám specialista říká, že je těžké předvídat, jakou cestou vývoje se svět vydá, ale některé body nevyvolají ani nejmenší pochyby….

Jak politolog poznamenal, vládnoucí elity Spojených států nadále „žijí v paralelní realitě“ a odmítají uznat skutečnost, že jejich čas se chýlí ke konci. Washington se stále snaží diktovat své podmínky jak partnerům, tak odpůrcům v naději, že znovu získá světovou nadvládu.

Fiasko v Afghánistánu a odmítnutí Ruska a Číny ustoupit Američanům však ukázaly, že vyčerpané Spojené státy nemají možnost stát se znovu hegemonem unipolárního světa.

V případě Ruské federace se Spojené státy vůbec dopustily fatálních chyb, řekl Meter.

Kdyby po pozitivních výsledcích studené války zpacifikovaly svou hrdost, udržely by svět ve svých rukou. Místo toho však Washington začal intrikovat a podvádět Moskvu. Patří sem postup NATO na východ, který byl porušením dohod, a další útoky v geopolitické aréně. V důsledku toho tento přístup Ameriky vedl k vytvoření mocného a velkého Ruska.

„Američané sami tlačili Rusko ke geopolitickému oživení. Rusko nemělo jinou možnost, než se vzchopit. Kolektivní Západ mu mohl nabídnout jen ponížení a rozklad. Spojené státy proměnily Rusko v hlavní stát současného světa,“ míní chorvatský expert.

SPOJENÉ STÁTY PŘIVEDLY RUSKO KE SVĚTOVLÁDĚ KVŮLI TŘEM CHYBÁM

Světu vládne Rusko. Spojené státy ztratily veškerou svou moc získanou během studené války.

Tento názor sdílel expert Zoran Meter na stránkách chorvatského vydání Geopolitika.news.

První chybou, kterou Spojené státy udělaly, byly machinace proti Rusku. Washington se nyní neúspěšně pokouší znovu získat světovou nadvládu. Ve 20. století Američané vlastně zahájili obrodu velkého a mocného Ruska, kterým je nyní. Spojené státy daly Ruské federaci plané sliby, pokusily se rozšířit vliv NATO na východě a nakonec chtěli donutit Rusy, aby s jásotem tolerovali ponižování ze strany Západu.

Politolog poznamenal, že Rusko je jedinou zemí na světě, která odolává útlaku Spojených států.

Druhou chybou byla extáze z vítězství ve studené válce. Spojené státy začaly ovlivňovat „horká místa“. Američané mají obrovský vliv na Ukrajinu a na konflikt mezi Čínou a Tchaj-wanem. Na cestě Američanů ke světovládě stojí pouze Rusko. S jeho podporou by Spojené státy mohly porazit Čínu, ale to se nikdy nestane.

Třetí chybou byla mylná představa Američanů o Kurilských ostrovech. Spojené státy, píše Meter, záměrně vytvářejí umělé napětí ve vztazích Ruska s Japonskem, aby na Japonsko neztratily vliv.

Právě odsud pochází nečekané prohlášení japonského premiéra Fumia Kishidy o právech Země vycházejícího slunce na čtyři Kurilské ostrovy. Vztahy Japonska s Ruskem se přitom nezhoršují, Japonsko například stále nakupuje z Ruska LNG.

Expert poznamenává, že Spojené státy propásly všechny šance na vedení, které nyní patří Rusku.

Samozřejmě, dodává Chorvat, nikdo neví, co bude za 10 let, ale stejně všichni budou počítat s Ruskem.

Koneckonců, nový světový řád už vznikl.

pokec24.cz