Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fantastická připomínka německé okupace Česko-Slovenska na ČT

16. 3. 2021

Fantastická připomínka německé okupace Česko-Slovenska na ČT

Lubomír Man 16.03.2021  

 

Pamětníci 15. března 1939 si jistě museli protírat oči jestli sní nebo bdí, když ve stejný den, ale o 82 let později sledovali, jak naší veřejnosti tuto událost prezentovali pracovníci zpravodajské redakce České televize.

 

„Je třeba, aby připomenutí té události bylo krátké a odvysílané jako vzpomínka na cosi ne příliš podstatného a významného, a jako takové to, prosím, zařaďte až na samý konec našeho pořadu Události,“ řekl šéf uvedené redakce v přípravě na pojednávaný pořad svým podřízeným, jestli ovšem směrnice v tomto duchu nevzešla z ještě vyšších míst, třeba z českého Senátu, EU nebo něčeho stejně znamenitého.

 

„A musíte to zobrazit jako cosi decentního a jemného, jako by šlo o krátkou vojenskou zdvořilostní návštěvu. A nejraději tu návštěvu ani nezobrazujte. To znamená, že tam nechci žádné scény vojenských kolon, jak se valí do vesnic a měst, nesmí tam být příchod Hitlera na Pražský hrad, nic takového, prosím, nic drastického, coby na Německo či Němce mohlo vrhat špatné světlo. Toho se, prosím, střezte v prvé řadě, a dejte tam naopak něco, co by Němce, jako naše současné nejbližší spojence mohlo v očích současných českých lidí, hlavně mladých, pozvednout, co by v nich, když zrovna ne lásku, tak aspoň vlnu sympatií dokázalo vyburcovat. Hleďte, třeba sám příjezd prezidenta Háchy na Anhaltské nádraží v Berlíně, vždyť to byla velká sláva, vyhrazená jen význačným státníkům. Vojenská hudba hrála hymny, Hácha s kloboukem v ruce, jak se to patří, vykonal přehlídku čestné roty SS, zkrátka atmosféra skoro jako na říšském stranickém sjezdu v Norimberku. Tak tohle, pánové a dámy, tam nacpěte v míře nejvrchovatější, a jako bonbónek k tomu přidejte, jak mají dnes lidé v Československu Háchu rádi, jak pěkně o něm mluví lidé z Trhových Svin, kde se Hácha narodil, i jak pěknou bustu mu tam na jeho rodný  domek pověsili.“

 

Pořad, o kterém je řeč, jsem dnes 15. března zhruba ve tři čtvrtě na osm večer zhlédl a musím konstatovat, že vše v něm bylo dle pomyslných příkazů šéfa zpravodajské redakce ČT do puntíku vykonáno.

 

Stanův komentář: On začíná možná být problém i v tom, že se přestává dostávat pamětníků. A ti, co ještě zbyli, už na tom s pamětí taky nebudou úplně nejlépe. Prostor pro definitivní přepsání a přepólování dějin se i tím neustále zvětšuje.

 

Outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ČT

Marek Adam,16. 3. 2021 12:02

Obávám se, že ČT už jede v té linii, že "německá okupace = integrační proces EU".