Jdi na obsah Jdi na menu
 


Falešný vojenský převrat v Súdánu

11. 11. 2021

Falešný vojenský převrat v Súdánu

Příspěvky od messin 11.11.2021

Thierry Meyssan, Voltairenet.org

Spojené státy, které prohrály válku v Sýrii, byly nuceny zemi chráněnou Ruskem opustit.  Nyní se tedy věnují své válce proti státním institucím v zemích Afrického rohu. Podporují rivalitu mezi súdánskými kmeny a snaží se vydávat vojenské propouštění civilních ministrů za „vojenský převrat“. Ve skutečnosti nedošlo ke svržení předsedy vlády, ale k pokusu zachovat jednotu toho, co zbylo ze země po odtržení Jižního Súdánu.

Vzpomeňte si, že v roce 2000 došlo k hodně vražednému konfliktu mezi jihem a severem Súdánu. Zdání klamalo, protože tam bojovaly soukromé vojenské společnosti USA, zejména DynCorp International, převlečené za domorodce. Nakonec samozvaní „Přátelé Súdánu“ (USA, Norsko, Velká Británie) prosadili dohodu Naivasha, která v roce 2001 vedla k odtržení Jižního Súdánu, nyní pod faktickým protektorátem USA a Izraele.

Tato válka, živená místním soupeřením, ale potřebná Izraeli a financovaná USA, vytvořila nárazníkový stát, který měl držet sousedy Izraele na uzdě. V 50. a 70. letech Izrael zamýšlel vytvořit, nebo anektovat státy v jižním Libanonu (jižně od řeky Litani), západní Sýrii (Golanské výšiny) a Egyptě (hora Sinaj) ve jménu svého „práva na bezpečnost“ (sic). Naopak s generalizací raket středního doletu sledoval Izrael stejnou strategii, ale snažil se vytvořit loutkové státy schopné převzít své bezprostřední sousedy. Proto došlo k vytvoření Jižního Súdánu v roce 2011 a k pokusu o vytvoření Kurdistánu v Iráku v roce 2017.

To, co ze Súdánu zbylo, bylo znovu zpracováno, když bylo v dubnu 2019 svrženo povstalecké křídlo Muslimského bratrstva vedené Umarem al-Bašírem. Brzy se ukázalo, že moc přešla na milicionáře Mohameda Hamdana Dagala, známého jako „Hemedti“. Ten se stal saúdskoarabským žoldákem proti Húsiům v Jemenu. Jelikož byl Hemedti obviněn z válečných zločinů během konfliktu v Dárfúru (jihozápadní Súdán), schoval se za náčelníka štábu ozbrojených sil generála Abdela Fattaha al-Burhana a stal se jeho „zástupcem“. (1)

V červnu 2019 Německo s využitím názvu skupiny, která vytvořila Jižní Súdán, zorganizovalo další neformální skupinu stejného jména „Přátelé Súdánu“, a poté videokonferenci z Berlína. Během konference byla vytažena z klobouku nová pravidla hry („Demokratický přechod“), aniž by bylo jasné, kdo je napsal. Byla přijata 17. července súdánskými stranami a 4. srpna následoval návrh ústavy. Všimněte si, že tyto dokumenty nepodepsal generál al-Burhan, ale sám jeho „zástupce“, milicionář Hemedti.

Moc byla rozdělena mezi civilisty a armádu. Byla vytvořena vláda kolem Abdalláha Hamdoka, vysokého súdánského úředníka OSN.

V únoru 2020 se izraelský premiér Benjamin Netanjahu setkal s generálem al-Burhanem v Entebbe v Ugandě. Obě země rychle normalizovaly své vztahy. Spojené státy ze své strany zařídily, aby přechodná vláda uznala roli režimu Umara al-Bašíra při útocích Al-Káidy v roce 1998 na ambasády USA v Keňi a Tanzanii. Súdán pak zasypaly dolary.

V březnu 2021 se Rada bezpečnosti OSN rozhodla stáhnout svých 15.000 příslušníků mírových sil z Dárfúru, vyzvala přechodnou vládu, aby nasadila 12.000 vojáků a vytvořila „Misi pro pomoc při přechodu“ (TAM) čítající 300 civilistů. K překvapení všech jmenoval generální tajemník OSN António Guterres do čela UNITAMS Němce Volkera Perthese. Bývalý ředitel hlavního think-tanku německé vlády, SWP, pan Perthes, navrhl plán kapitulace Syrské arabské republiky jménem Jeffreyho Feltmana, tehdejšího muže číslo 2 OSN. (2) Plánoval v něm zrušení syrské suverenity, rozpuštění všech ústavních orgánů, „soud“ a popravu 120 nejvyšších představitelů a počítal s rozdělením země.

Prezident Jose Biden tehdy vytáhl svůj triumf a jmenoval Jeffreyho Feltmana jako svého zvláštního zástupce v zemích Afrického rohu, včetně Súdánu. Nyní bylo jasné, že pravidla „demokratického přechodu“ diskrétně sepsal Volker Perthes ve spolupráci se svými přáteli z USA před berlínskou konferencí.

Velvyslanec Jeffrey Feltman je vůdčí osobností amerického hlubokého státu („deep state“). Hrál roli v izraelsko-palestinském mírovém procesu a podílel se na vytvoření iráckého Kurdistánu jménem soukromé společnosti „Coalition Provisional Authority in Iraq“. (3)

Poté se stal velvyslancem v Bejrútu, kde v roce 2005 zorganizoval barevnou revoluci („cedrovou revoluci“) a falešné obvinění z vraždy proti libanonskému a syrskému prezidentovi Emile Lahúdovi a Bašáru al-Asadovi. Působil také jako asistent ministryně zahraničí Hillary Clintonové pro Blízký východ. Stal se ředitelem pro politické záležitosti v OSN, kde přesměroval zdroje OSN na válku proti Sýrii, včetně podpory džihádistů. Během funkčního období Donalda Trumpa byl zapomenut a dal se do služeb Kataru.

V květnu 2021 zorganizovala Francie pokračování berlínské videokonference v Paříži. Diskutovalo se o finančních otázkách a předpokládalo se, že Súdánu budou poskytnuty 2 miliardy dolarů, včetně 1,5 miliardy dolarů, aby mohl splatit své nedoplatky MMF. (4)

Súdánské obyvatelstvo trpí chudobou a v některých regionech i hladem. Pouze některé kmeny uznávají civilní vládu. Doufají v lepší život s civilní vládou, zatímco jiní vládu vidí jako kmenového nepřítele. Posledně jmenovaní proto vyzvali armádu, aby hájila jejich zájmy. Již několik měsíců probíhá občanská válka. Armáda podporovaná Saúdskou Arábií oprávněně pohrozila, že civilní vládu donutí k rezignaci.

Prezident Joe Biden vyslal Jeffreyho Feltmana začátkem měsíce do Chartúmu „ve snaze obnovit občanský mír“. Potom podruhé, 23. října, aby se setkal se oběma stranami. Vysvětlit všem, že západní finanční podpora bude pokračovat pouze tehdy, pokud Súdánci zůstanou jednotní. Generál al-Burhan se zavázal udělat vše pro zachování jednoty země. Velvyslanec Feltman zůstal v Chartúmu dvě noci.

Jakmile letadlo Jeffreyho Feltmana odstartovalo v ranních hodinách 25. října, generál al-Burhan a jeho „zástupce“ Hemedti požadovali rezignaci vlády, nikoliv premiéra Abdalláha Hamdoka. Jak řekli americkému vyslanci, chtěli ho donutit, aby vytvořil nový tým, který by více respektoval kmenovou rovnováhu. Premiér to ale odmítl, takže necelou hodinu poté, co letadlo Jeffreyho Feltmana odletělo, dostal domácí vězení.

Spojené státy, Světová banka a MMF okamžitě spustily křik o „vojenském převratu“ a pozastavily svou finanční pomoc. Země, již na pokraji zadušení, do něj upadla úplně. Africká unie „převrat“ odsoudila. Zdálo se však, že Egypt, i když vyzýval obě súdánské strany k dialogu, byl s výsledkem spokojen. Generál al-Burhan je údajně vojenským spolužákem prezidenta Sísího.

Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty sdělily jen málo o pokračování své cenné finanční pomoci. Turecko také mlčí: Ankara si proti Saúdské Arábii pronajala na 99 let ostrov Suakin v Súdánu, aby zřídila vojenskou základnu a kontrolovala Rudé moře.

Washington předložil Radě bezpečnosti návrh rezoluce odsuzující „vojenský převrat“ a zavádějící sankce. Rusko ale požádalo o pár dní na ověření informací. Moskva, která si pamatuje lži, které umožnily válku proti Libyi, má pocit, že je špatně informována, aby se domnívala, že pravda není skutečná. Mediální diskuse o tom, jak zlá armáda drtí dobré demokraty, nevypadá příliš věrohodně. Atmosféra mezi zástupci různých zemí v Radě zhoustla. Někteří poukazovali na to, že události nebyly „vojenským převratem“ jako takovým, protože polovina země se postavila na stranu armády a ta neodvolala premiéra.

Spojené státy v srpnu obnovily strategii Rumsfeld/Cebrowski, kterou prováděly od 11. září 2001 v Afghánistánu, Iráku, Libyi, Sýrii a Jemenu, přičemž zabily nejméně jeden milion lidí. (5). Nesnaží se zvýhodňovat jednu súdánskou stranu proti druhé. Jen aby je vehnali do konfrontace, dokud sami nezničí státní struktury a už nebudou moci vzdorovat zahraničním mocnostem.

Po deset let nás „Přátelé Sýrie“ Volker Perthes a Jeffrey Feltman drželi ve střehu v Levantě, kde nakonec prohráli. USA byly nuceny přenechat region Rusku. Nyní se „Přátelé Súdánu“ Volker Perthes a Jeffrey Feltman snaží zničit Africký roh počínaje Etiopií a Súdánem.

[1] « Le Soudan est passé sous contrôle saoudien », « La Force de réaction rapide au pouvoir au Soudan », Réseau Voltaire, 20 et 24 avril 2019.

[2] „Germany and the UNO against Syria”, by Thierry Meyssan, Translation Pete Kimberley, Al-Watan (Syria) , Voltaire Network, 28 January 2016.

[3] “Who Rules Iraq?”, by Thierry Meyssan, Voltaire Network, 13 May 2004.

[4] « Conférence internationale d’appui à la transition soudanaise », Réseau Voltaire, 17 mai 2021.

[5] “’War Without End’ supporters hail Joe Biden for siding with them”, Voltaire Network, 30 August 2021.

Překlad Messin   

 Zdroj: https://www.voltairenet.org/article214498.html