Jdi na obsah Jdi na menu
 


Expert - Výbuchem Nord Streamu definitivně padají dodávky plynu touto cestou

27. 9. 2022
Expert - Výbuchem Nord Streamu definitivně padají dodávky plynu touto cestou
dnes 17:46
Jan Menšík
Poškození obou plynovodů Nord Stream znamená definitivní konec dodávek plynu do Evropy touto cestou, domnívá se bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Rusku to podle něj navíc umožňuje ohrožovat námořní dopravu v Baltském moři v okolí míst, kde došlo k masivním výbuchům.
Foto: Hannibal Hanschke, Reuters
Plynovod Nord Stream 1 v německém Lubminu, kde se potrubí dostává z moře na souš.
Článek
„To, že došlo k poškození plynovodu výbuchem není nyní vojenským ohrožením, ale je to významná komplikace. Definitivně tím padají dodávky plynu, což je strategická surovina pro provoz průmyslu a podobně, ale také v místech, kde ten plyn uniká na hladinu bude zcela jistě nutné omezit námořní provoz,“ řekl Novinkám Mikulecký.
„Německé úřady chtějí nejdříve zjistit, co přesně se stalo - tedy, pokud šlo o sabotáž, kdo ji má na svědomí. Hovořit o obnovení provozu je předčasné,“ sdělil Novinkám zmocněnec vlády pro energetiku Václav Bartuška.
U plynovodu Nord Stream 2 byly zaznamenány úniky už v pondělí, v úterý pak oznámily švédské a dánské úřady podmořské výbuchy v místech, kde následně začal unikat plyn z plynovodu Nord Stream 1. Podle agentury Reuters to znamená konec veškerých nadějí, že by do Evropy ještě do začátku topné sezony mohl plynovodem Nord Stream 1 opět začít proudit ruský plyn.
Odborníci informovali o tom, že se s největší pravděpodobností jednalo o sabotáž. Švédsko i Dánsko kvůli únikům svolaly krizové štáby. Sejít by se měly ještě během úterý.
Foto: Novinky
Mapa úniků plynu z plynovodů Nord Stream 1 a 2
Mikulecký se k okolnostem nechtěl příliš vyjadřovat. „V tuto chvíli označit jednoznačného viníka by bylo věštění z křišťálové koule, a to přestože se ten viník logicky nabízí z toho pohledu, komu by to prospělo. Nicméně v tuto chvíli by to byla čistě spekulace,“ naznačil, aniž by upřesnil, koho má na mysli.
Kromě plynovodů Nord Stream může ruský plyn do Evropy proudit přes Jamal, který vede přes Bělorusko a Polsko, ale také přes plynovody Sojuz a Bratrství, jež procházejí Ukrajinou. Tyto dva plynovody míří také přímo do Česka přes plynovod Transgas.
Oprava zřejmě potrvá
Mikulecký poznamenal, že útok na kritickou infrastrukturu se učí a plánuje u všech velmocí, které operují na moři. Kritickou infrastrukturou mohou být právě podmořské plynovody, ale také datové sítě,“ uvedl expert.
Jakýmsi štěstím v neštěstí je podle něj to, že k výbuchům došlo v daných místech, ne v Dánské úžině. „V tomhle směru můžeme být rádi, že k tomu došlo tam, kde k tomu došlo, protože kdyby se tak stalo v Dánské úžině, tak by to mohlo zamezit námořnímu provozu mezi Baltským mořem a Atlantickým oceánem. To by bylo bolavé částečně pro Německo, ale zejména pro Polsko, Švédsko a Finsko,“ míní Mikulecký.
Kdy by se mohlo podařit poškozené potrubí Nord Streamu opravit, není úplně jasné.
„Možnost opravy plynovodu samozřejmě existuje, ale je otázka, jestli na to je připravena technologie a zařízení. Pokud ano, tak je to otázka zhruba tří týdnů. Pokud ta zařízení na to nejsou připravená, tak to může trvat třeba půl roku. Nejde to ale opravit, pokud ten plyn uniká, tady budeme všichni čekat, jestli Rusové budou ochotni spolupracovat nebo ne,“ přiblížil.
Záleží podle něj rovněž na tom, jak je plynovod rozdělen na jednotlivé úseky podle kompresorových stanic, které před sebou plyn tlačí.
Cena plynu vzrostla. Reaguje na zprávy o únicích z potrubí Nord Stream
Připomněl také, že Rusko už celou řadu týdnů pálí plyn, který nedodává do Evropy. Pokud se podle něj rozhodne, že plyn bude pouštět poškozeným potrubím a ten bude v místě úniku vyvěrat, může to způsobit škody na životním prostředí a zároveň zkomplikovat lodní dopravu v oblasti.
Ačkoliv není jisté, zda se jednalo o sabotáž a kdo by za ní mohl stát, tak poškození plynovodu nahrává do karet Rusku, jež se snaží dlouhodobě vydírat Evropu tím, že zastaví dodávky plynu.
(Poznámka red. Pokud by nyní Rusko chtělo vydírat dále Evropu hrozbou, že zastaví dodávky plynu, tak nemůže. Potrubí je poškozené. Udělal by toto vyděrač, který něčím vydírá ostatní, aby si možnost dalšího vydírání takto znemožnil? Prostředek k vydírání vyděrač neničí, ale „opatruje“, aby mohl dále vydírat, a to zvláště v době, kdy roste zájem o dodávky plynu a jeho cena. Nebo se mýlíme?)