Jdi na obsah Jdi na menu
 


Exministr Mládek to vidí jasně - Z lipské burzy pryč

4. 10. 2022

Exministr Mládek to vidí jasně - Z lipské burzy pryč

Jan Mládek, bývalý poslanec a ministr zemědělství i průmyslu a obchodu v minulých vládách, má ohledně energetické krize i vlády Petra Fialy jasno. 

Jan Mládek

4. října 2022 - 09:01

 

Mládek se v rozhovoru pro kanál Inovace republiky zamyslel nad polarizací nejen naší společnosti, možným odchodem z lipské burzy, ale i nad nečinností současné vlády Petra Fialy (ODS). Podle něj je ve hře i rozpad Evropské unie a její společné měny. EU to vyřeší, až Fiala nebude premiér.

 

Hned v úvodu se Mládek pozastavil nad upadající politickou kulturou současné společnosti, a to nejen v rámci České republiky. S velkými obavami sleduje politické dění u nás i ve světě. Všude podle něj dochází k vykopávání hlubších příkopů, což je velmi dobře vidět na USA.

 

Podle Mládka se ve Spojených státech v minulosti vždycky dohadovali republikáni a demokraté, a někdy i ostře. Ale vždy byli schopni si pak sednout a o důležitých věcech pro fungování státu se dohodnout. „Nyní tu schopnost ztrácejí a podobné je to i u nás. Dohody v rámci fungování země není možné dosáhnout,“ řekl Mládek.

 

 

Podle něj je dalším důvodem, proč se společnost tak polarizuje, i neschopnost odlišit, co je hlavní a co vedlejší problém a řešit přednostně problémy stěžejní. Všichni podle Mládka řeší nějaký svůj dílčí problém a komunikace se pak nepotkávají.

 

Bývalý člen vlády se vyjádřil také k nedávným demonstracím, které proběhly na Václavském náměstí. Pro jejich konání má pochopení, protože lidé se objektivně obávají cen energií a jsou znepokojení.

 

Také jsme psali:

Scott Ritter: Pokud jste pilot F-35, prostě zemřete

 

 

Řeč se pak nutně musela stočit i na energetiku. Jan Mládek předeslal, že se jako ministr podílel na prosazení státní energetické politiky ČR, která dosud platí.

 

Jako hlavní problém Mládek vnímá skutečnost, že se cena energie tvoří na lipské burze, na základě tzv. závěrné elektrárny, což je poslední plynová elektrárna v Německu. Ceny jsou pak logicky vysoké. Podle něj musíme, alespoň částečně, z lipské burzy odejít.

 

 

Co se týká opatření a činnosti české vlády Petra Fialy, bývalý ministr byl poměrně kritický.

 

„Fiala se spoléhá na to, že to vyřeší Evropa, a to je chyba. Evropská unie to možná vyřeší, ale to už Fiala nebude premiérem,“ řekl Mládek s tím, že německá ekonomika vydrží daleko víc, než ta naše a až nadejde čas, kdy budou muset Němci učinit zásadní rozhodnutí, bude už pro Českou republiku pozdě.

 

(svob., prvnizpravy.cz, foto: youtube)