Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropský parlament se vyslovil pro vstup Česka do EU

25. 12. 2021

Evropský parlament se vyslovil pro vstup Česka do EU

(Teličkou tak vychvalovaný B. Posselt hlasoval proti přijetí ČR do EU dokonce dvakrát. Zahradil má pravdu, Telička lakuje skutečnost na růžovo, k níže uvedenému článku  –pozn.ČNL)

 

9. 4. 2003, 14:55 – ŠTRASBURK

Helena Landovská

 

Evropský parlament ve středu odpoledne schválil přijetí České republiky do Evropské unie. Dal tak zelenou podpisu Smlouvy o přistoupení k EU 16. dubna v Aténách.

 

Poslanci EP ale dali České republice nejmenší počet kladných hlasů ze všech deseti kandidátů. "Viníkem" jsou patrně Benešovy dekrety.

 

K plnoprávnému členství Česka v Unii od 1. května příštího roku bude ovšem nutný ještě kladný výsledek červnového českého referenda a pak ratifikace smlouvy v patnácti stávajících a deseti nových členských zemích.

Ke schválení smlouvy, která je pro všech deset vstupujících zemí (ČR, Estonsko, Kypr, LItva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko) společná, i ke schválení zhruba dvouřádkového usnesení o vstupu každého kandidáta zvlášť, bylo třeba nadpoloviční většiny hlasů z celkového počtu europoslanců, tedy 214. Pro se jich ale vyslovilo daleko víc.

Přijetí Česka podpořilo 489 z 565 hlasujících poslanců. Proti bylo 39 a 37 se zdrželo hlasování. Ostatních devět kandidátů se těšilo větší přízni. Dostali všichni víc než 500 kladných hlasů. Přijetí Slovenska schválilo například 521 poslanců, proti bylo 21 a 25 se zdrželo, Maďarsko dostalo 522 hlasů, Polsko 509, Kypr 507.

Vadily dekrety

Nešlo o žádné překvapení. Už po hlasování v zahraničním výboru 19. března se nečekalo, že by některý z kandidátů neprošel. Vstup Česka do Unie tehdy z 57 členů nepodpořil jen šéf landsmanšaftu Bernd Posselt a řecký levicový poslanec Efstratios Korakas, který je ale proti veškerému rozšíření na východ.

Poslanci, kteří se při včerejším hlasování v plénu vyslovili proti České republice, byli podle očekávání především z bavorské CSU. Jejich desetičlenná skupina to avízovala už v úterý v prohlášení kritizujících Prahu za to, že nechce zrušit tzv. Benešovy dekrety a tzv. amnestijní zákon z roku 1946. "Chceme vyslat k české politické scéně signál, že rány způsobené v minulosti vyhnaným Němcům jsou ještě otevřené a že je třeba je léčit oboustranným dialogem," uvedli v prohlášení.

Stejný názor vyslovil zhruba stejný počet členů CDU a někteří rakouští poslanci za stranu Svobodných FPÖ. Za ostatními hlasy proti byly všeobecné obavy, že rozšíření oslabí EU protože není připravená; jednak kvůli proamerickým postojům kandidátů. 

https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/evropsky-parlament-se-vyslovil-pro-vstup-ceska-do-eu-254523

 

Poznámka ČNL:

B. Posselt tak hlasoval proti přijetí ČR do EU dvakrát. Poprvé  v Zahraničním výboru EP a podruhé v plénu EP.

O tom všem pohádkář Pavel Telička, náměstek ministra zahraničních věcí musel vědět, poněvadž se i on zúčastnil určité části přístupových jednání za ČR. Předvstupní jednání skončila r.2002.

Odborné posudky vyhlášených právníků, které se nechala EU vypracovat na dekrety prezidenta republiky, potvrdily, že tyto dekrety nejsou překážkou pro vstup ČR do EU.

Takže i záminka prosudeťáckých poslanců v EP byla falešná.