Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropská unie umožnila zemím samostatně nakupovat ruské vakcíny

6. 3. 2021
Evropská unie umožnila zemím samostatně nakupovat ruské vakcíny
5. 3. 2021 RN
Členské státy EU by neměly vést paralelní jednání o dodávkách vakcín proti koronaviru s výrobci, kteří mají jménem Evropské komise centralizované smlouvy o nákupu, ale mají veškerá práva nezávisle nakupovat vakcíny od jiných výrobců, uvedl na briefingu mluvčí EK Eric Mamer v Bruselu ....
Ministr zahraničí francouzského ministerstva zahraničí Clement Bon dříve hovořil o záměru řady evropských zemí individuálně nakupovat ruské nebo čínské vakcíny proti COVID-19 a požadoval solidaritu na evropské úrovni.
"Je třeba oddělit dva aspekty: identifikovali jsme portfolio vakcín, které kupujeme společně." Státy EU by neměly vyjednávat souběžně s výrobci vakcín v EU. Ale z právního hlediska mají plné právo nakupovat vakcíny od jiných dodavatelů,“ uvedl Mamer v komentáři k výzvám francouzského politika k solidaritě v otázce vakcín.
„Pokud jde o postup schvalování vakcín, je známo, že je prováděna Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), ale existuje také národní postup pro naléhavé případy, který umožňuje nákup vakcín bez souhlasu Evropské komise a Evropské komise. Členský stát EU má proto právo nakupovat vakcíny za těchto podmínek,“ dodal zástupce Evropské komise.
Mamer dodal, že „postoj EK je takový, že byla schválena společná evropská strategie, která zaručuje přístup k očkovacím látkám pro všechny státy EU za účelem očkování všech občanů EU. Stále věříme, že se jedná o dobrý rámec pro strategii očkování.“
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář