Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropská unie posílá do Ruska miliardy

7. 9. 2022

Evropská unie posílá do Ruska miliardy

 

7.9.2022 10:24

Finský think tank Center for Energy and Clean Air Research (CREA) zveřejnil zprávu, která ukazuje, že největším dovozcem ruské energie je Evropská unie a z členských zemí potom Německo.

Příjmy Ruské federace z prodeje surovin v prvních šesti měsících vojenského konfliktu na východě Ukrajiny – od 24. února do 24. srpna – dosáhly ekvivalentu 158 miliard eur. Analýza pokrývá vývoz ropy, plynu a uhlí a zahrnuje údaje z námořní a potrubní dopravy. Připomeňme, že ruské náklady na operaci jsou odhadovány na 100 miliard eur.

Evropská unie jako největší kupující zaplatila Rusku 85 miliard eur a z toho Německo 19 miliard eur. Druhé místo obsadila Čína (35 miliard EUR). V čínském objemu je však také např. ruský zkapalněný plyn, který Peking dále přeprodává do zemí unie.

Ruské příjmy jsou vysoké navzdory tomu, že došlo k poklesu objemu exportovaných energií. Aby tomu zabránily, chtějí státy Západu vlády zavést cla nebo cenové stropy na dovozy z Ruska. Jak již ovšem zaznělo, ruští dodavatelé nehodlají na cenový diktát přistoupit a budou dodávat pouze za tržní ceny.

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/evropska-unie-posila-do-ruska-miliardy