Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropská unie není totéž co Evropa, Prof.PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

13. 10. 2019

R. 2004 se Česká republika stala členkou Evropské unie. Vládní skupina to oslavila jako nejcennější výdobytek polistopadového vývoje. Ale další léta otevřela mnoho otázek a pochybností. Je současná Evropa skutečně demokratická? Je Evropa interkuklturní, jak se nám slibovalo? T.G.Masaryk zastával  ideu sdružování, federalizace národů a států.  Ale učil nás i kritickému realismu. Nedat se oklamat pouhým zdáním a líbivými hesly. Poznávat skutečnost bez příkras. A tak  bychom měli uvažovat.

Evropa není totéž co Evropská unie. Mnohonásobně ji převyšuje. Je to světadíl, kus Země, je to kus její historie. A je to kus vývoje člověka, toho, jak po tisíciletí poznával, přetvářel a kultivoval sebe sama i své prostředí. Je to kulturní dědictví, odkaz předků,  hodnoty a ideály  tisíciletého zápasu o bytí a o kulturní  rozvoj i našeho národa.

Užasli jsme, když  nedávno pan Svěrák varoval, aby nás „jacísi neurvalci“ nevytrhli jako“ zub z chrupu Evropské unie“, aby neohrožovali „demokracii“ a to, zač praví vlastenci po léta v minulosti umírali. Nepřestáváme žasnout, když pan Svěrák  vychází z předpokladu, že  by  naši praví vlastenci a demokrati z přesvědčení  pokládali své životy v boji  za  dnešní  Evropskou unii. Co má  tato byrokratická instituce mocných společného s minulými boji našich předků   za svobodu, samostatnost, suverenitu, identitu národa a za  spojenectví rovnoprávných národů bez mocenských ambicí,  bez rozlišování  nadřazenosti jedněch a  podřazenosti druhých ?  Vždyť pan Svěrák,   a nejen on, se angažuje za takovou  Evropskou unii, která podle návodů  hraběte Kalergiho preferuje  „panevropany“ ještě z dob habsburské monarchie a  revanšisty z  dob  druhé světové  války! 

Hlásajíc pokrok výroby a obchodu bez hranic,  podporuje zkázonosnou masovou  imigraci z mimoevropských zemí. Chce uskutečnit  Kalergiho  vidinu  nové rasy, rasy  míšenců, rasy dělníků a lokajů, kteří budou sloužit nové aristokracii, aristokracii nadnárodní, globální.  Cožpak pan Svěrák ( a jemu podobní) nezná koncepci současné Evropské unie, v níž se  za zásluhy o integraci uděluje  Kalergiho cena?

Dostali  ji na příklad pan Junkers i paní Merkelová a skoro dvacítka dalších  hlasatelů  integrace. Taková Evropská unie nepředstavuje  demokratickou  soudržnost států a národů, na které závisí přežití lidstva  a  skutečného  kulturního dědictví člověka. Naopak. Vede k naprosté  zkáze evropské civilizace. Takovou Evropskou unii by ani pan Svěrák si  neměl idealizovat, chránit a bránit. Kulturní dědictví Evropy mnohonásobně  tuto současnou Evropskou unii převyšuje a  vyvrací.   

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář