Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropa není co Evropská unie

20. 6. 2023

Evropská unie není totéž co Evropa

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

 

Roku  2004 se Česká republika stala členkou Evropské unie.  Tehdejší vládní skupina to oslavila jako nejcennější výdobytek polistopadového vývoje. Ale další léta otevřela mnoho otázek a pochybností. Je současná Evropa skutečně demokratická? Je Evropa interkuklturní, jak se nám slibovalo? T. G. Masaryk zastával  ideu sdružování, federalizace národů a států.  Ale učil nás i kritickému realismu. Nedat se oklamat pouhým zdáním a líbivými hesly. Poznávat skutečnost bez příkras. A tak  bychom měli uvažovat. Měli bychom se vší vážností sledovat počínání současné vlády, pro kterou je prioritou  pochvala od evropského vedení  v Bruselu  za příkladnou poslušnost bez ohledu na zájmy vlastního státu, vlastního národa, vlastního lidu.

 

Evropa není totéž co Evropská unie. Mnohonásobně ji převyšuje. Je to světadíl, kus Země, je to kus nejen jejího území, ale i její historie. A je to kus vývoje člověka, toho, jak po tisíciletí  svět  poznával, přetvářel. A kultivoval sebe sama i své prostředí. Je to kulturní dědictví,  mnohonásobný odkaz předků. Jsou to  hodnoty a ideály  tisíciletého zápasu o bytí a o kulturní  rozvoj i našeho národa.

 

Užasli jsme, když  nedávno kterýsi veřejný činitel varoval, aby nás „jacísi neurvalci “nevytrhli jako zub z chrupu Evropské unie“, aby  neohrožovali „demokracii“ a to, zač  naši  praví vlastenci po léta v minulosti umírali. Nepřestáváme žasnout, když  podobný komentátor  vychází z předpokladu, že  by  i dnes   naši praví vlastenci a demokrati z přesvědčení  pokládali své životy v boji  za  dnešní  Evropskou unii. Co má  tato byrokratická instituce mocných společného s minulými boji našich předků?  Za  skutečnou  svobodu, za  samostatnost, suverenitu, identitu národa a za  spojenectví rovnoprávných národů bez ambicí mocných  a  bez rozlišování  nadřazenosti jedněch a podřazenosti druhých ?

    

Takoví političtí vůdcové a mluvčí   se angažují za takovou  Evropskou unii, která podle návodů  někdejšího cílotvorce   hraběte Kalergiho preferuje  „Panevropany“ ještě z dob habsburské monarchie a  revanšisty z  dob  druhé světové  války! 

 

Hlásaný  pokrok výroby a obchodu bez hranic je devastován politickými  sankcemi. Bez hranic   podporuje  EU  především  zkázonosnou masovou  imigraci  z různých zemí.

Chce tím  uskutečnit  Kalergiho  vidinu  nové rasy, rasy  míšenců, rasy dělníků a lokajů, kteří budou sloužit nové aristokracii, aristokracii nadnárodní, globální.  Cožpak  není známa  koncepce současné Evropské unie, v níž se  za zásluhy  o integraci uděluje Kalergiho cena?  

Dostali  ji na příklad pan Junkers i paní Merkelová a skoro dvacítka dalších  hlasatelů  integrace.

 

Taková Evropská unie nepředstavuje  demokratickou  soudržnost států a národů, na které závisí přežití lidstva  a  skutečného  kulturního dědictví člověka. Naopak. Vede k naprosté  zkáze identity evropských národů, suverenity států a k  rozvratu  evropské civilizace  vůbec. Takovou Evropskou unii bychom si  neměli idealizovat a naši spoluúčast  na jejím rozkladném působení  chránit a bránit. Kulturní dědictví Evropy mnohonásobně  tuto současnou  úpadkovou Evropskou unii převyšuje a  vyvrací. A o to by měli dbát i naši současní vládní činitelé.