Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropa hledá v Rusku záchranu před aliancí USA s Anglií

13. 8. 2019

Vladimir Karasjov

2. srpna 2019

 

Spojené státy dokončují spolek s Británií. Ten má vytvořit důležitou konkurenci EU. Nový britský předseda vlády Johnson by chtěl co nejrychleji opustit EU.  Trump vyslovil přání vytvořit s Londýnem zónu volného obchodu. Podle něho překážely obchodu mezi oběma státy právě vztahy Londýna s EU a po odchodu Británie z EU naroste obchod pětinásobně.

 

EU prožívá silnou politickou a hospodářskou krizi. Z funkce odchází Merkelová. Macron se snaží převzít prvenství v EU a připomenul tak zvanou „daň na Google“. Francie zavádí tříprocentní daň na zisky Google, Amazonu, Apple, Facebooku a dalších amerických internetových společností ve Francii.

 

Na revanš pohrozil Trump uvalením cel na francouzská vína. Na svém Twitteru okomentoval rozhodnutí francouzského prezidenta dost nekorektním způsobem: „Jestli je někdo povinen ukládat daně našim vynikajícím společnostem, potom je to jejich rodná země USA. Brzy oznámíme zásadní odvetná opatření na Macronův nesmysl. Vždycky jsem říkal, že americké víno je lepší než francouzské.“

 

Takto rozpoutaná obchodní válka mezi USA a Francií je svéráznou zkouškou pro evropské země. Koho Evropa podpoří?

 

Události probíhají na pozadí snah Německa a Francie dokončit co nejrychleji Severní proud 2 a sblížit se s Ruskem. Evropští experti předpovídají po navrácení ruské delegace do Rady Evropy úplné zrušení sankcí na RF.

 

Západní analytici již nepovažují  Ukrajinu za dostatečný důvod pro sankce. Západ na Ukrajině zpomalil, má na starosti důležitější věci. Macron hodně nasliboval Zelenskému, ale připravuje setkání s Putinem. Pozval jej do svého letního sídla  Fort Breganson a poukázal tak na dosažené osobní vztahy. K setkání obou prezidentů dojde několik dní před summitem Velké sedmičky ve Francii. Francie chce najít v ruském státě spojence pro íránský jaderný program. Po odstoupení USA z jaderné dohody s Íránem se Macron snaží zachránit situaci. Rusko má na Írán velký vliv a může být klíčem k dohodě.

 

Evropští vůdci jsou postaveni před volbu – buď se budou dále pohybovat v americkém koridoru ničíce vlastní hospodářství a budou hledět jak USA s Anglií společně oslabují EU, nebo se utkají s vlastní rusofobií, otočí se k Rusku čelem, zruší sankce, vybudují normální vztahy ve všech směrech a v poklidu přezimují hřejíce se od ruského plynu.

 

Francie a Německo se již rozhodly. Budou tou evropskou lokomotivou, která potáhne vagony k Rusku. Komu to nebude vhod, může dva či tři vagony odpojit.

 

Převzato z News-front.info

Outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář