Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euroskeptici tleskají šokujícímu vítězství Wilderse

24. 11. 2023

Euroskeptici tleskají šokujícímu vítězství Wilderse

24.11.2023 08:36

 

J.V.: Nevím, jak Vy, ale já svého času vstup do Evropské unie přivítal. Bylo to tolerantní, přátelské a povzbuzující uskupení a odpovídalo i tehdejšímu tolerantnímu, přátelskému a povzbuzujícímu Západu a Evropské unii zvlášť. Od té doby se mnohé, ba téměř vše změnilo. Evropská unie,vedená despotickou předsedkyní Evropské unii Ursuly von der Leyen nastolila, prakticky až totalitní kurs, potlačující svobodu projevu států s odlišeným viděním věcí, prosazující bez rozmyslu zelenou ideologii, tj. nejen tehdy, kdy by se zdála rozumná, ale vždy bez ohledu na důsledky. Pomyslně se tak Evropská unie se stala nám známým „žalářem národů“ starým známým Rakouskem- Uherskem. Stejně tak podrobila Evropu nebezpečnému militaristickému kursu proti Rusku a ve prospěch Izraele. Bylo jen otázkou času, kdy to bouchne. A následující článek publikovaný v Politico.eu popisuje, jaké nálady zavládly u části politických uskupení.

***

"Stále více zemí Evropské unie zpochybňuje způsob, jakým to funguje," říká vůdkyně francouzského Národního sdružení Marine Le Penová.

Evropští krajně pravicoví politici stojí ve frontě, aby poblahopřáli antiislámskému euroskeptickému radikálovi Geertu Wildersovi k jeho šokujícímu vítězství ve středečních nizozemských parlamentních volbách.

Marine Le Penová, vůdkyně francouzského krajně pravicového Národního sdružení, uvedla, že je Wildersovým triumfem "potěšena". "Geert Wilders a jeho hnutí jsou spojenci Národního sdružení," řekla Le Penová ve čtvrtek ráno francouzskému veřejnoprávnímu rozhlasu France Inter.

"Ukazují, že stále více zemí v rámci Evropské unie zpochybňuje způsob, jakým to funguje," řekla Le Penová.

Wildersova krajně pravicová Strana svobody (PVV) učinila nečekaný průlom, když si podle posledních průzkumů ve čtvrtek ráno zajistila 37 ze 150 parlamentních křesel, čímž se PVV stala největší stranou v zemi.

Výsledky voleb otřásly Bruselem, protože Wilders otevřeně vyzval k referendu o odchodu z EU.

Na otázku, zda by potenciální referendum o "Nexitu" bylo dobrou zprávou, Le Penová odpověděla: "Dobrou zprávou je, když se lidé mohou vyjádřit."

"Je na nizozemském lidu, aby si vybral svůj osud, stejně jako to udělal britský lid," dodal vůdce Národního sdružení.

Wilders, který je přezdíván "holandský Donald Trump" pro svou protiimigrační agendu a šok z blond vlasů, sklidil chválu od dalších euroskeptických vůdců po celém kontinentu.

"Nová Evropa je možná," napsal ve středu večer Matteo Salvini, italský vicepremiér a vůdce protiimigrační strany Liga, a označil Wilderse za "přítele" a "spojence Ligy".

"Gratuluji k tomuto velkému úspěchu," řekla ve čtvrtek ráno Alice Weidelová, vůdkyně krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD). "Celá Evropa chce politický obrat!" dodala.

Wilders také přijal gratulaci od maďarského premiéra Viktora Orbána, s nímž sdílí nesouhlas s podporou Ukrajiny ze strany EU. "Vítr změny je tady!" Orbán napsal na X s odkazem na píseň západoněmecké rockové skupiny Scorpions, která byla vydána krátce po pádu Berlínské zdi.

"Bravo, Geerte!!!!,," napsal Harald Vilimsky, evropský zákonodárce z rakouské krajně pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ), v příspěvku, který ukázal fotografii lídrů krajně pravicové skupiny Identita a demokracie (ID) v Evropském parlamentu. "Jsem hrdý na své politické přátele a naši alianci," řekl Vilimský.

Belgický poslanec Tom Van Grieken, vůdce krajně pravicové strany Vlaams Belang, řekl, že výsledky signalizují, že lidé "touží po skutečné změně".

"Večírky, jako je ta naše, se chystají po celé Evropě!" řekl Van Grieken.

"Stále více Evropanů požaduje v ulicích a u volebních uren, aby byly hájeny jejich národy, jejich hranice a jejich práva," řekl Santiago Abascal, vůdce španělské krajně pravicové strany Vox.

J.V. V jednom plně souhlasím s vyzněním článku, tak jak hned v úvodu nastolila Marine le Pen. Nejde o to, že by po Británii hromadně z EU vystoupily další státy. Ta zkušenost je příliš kontraverzní. Ale je třeba se vrátit k toleranci a svobodné výměně názorů mezi národy EU, která byla téměř zcela potlačena.

A bez Ursuly von der Leyen, která je hlavním viníkem současného stavu.

 Jiří Vyvadil

vasevec.cz