Jdi na obsah Jdi na menu
 


Europoslanec Ivan David hlásí -Turci bombardují beztrestně severní Irák

16. 6. 2020

Europoslanec Ivan David hlásí -Turci bombardují beztrestně severní Irák

 

„Vždy, když se tedy Erdoganovi nedaří dost rychle vítězit v některé zemi a některé válce, například v Sýrii a Libyi, jsou tu ještě Kurdové a Jezídi, které může beztrestně masakrovat," konstatoval ve svém komentovaném zpravodajství z válečné oblasti euposlanec Ivan David a sklidil desítky komentářů.

Mapa oblasti s vyznačenými místy bombardování

16. června 2020 - 08:15

 

„V noci z neděle na pondělí 15. června 2020 ráno turecká armáda a letectvo masivně - nejméně 50 útoky v řadě – opakovaně bombardovaly jižní Kurdistán, tedy oblast autonomního Kurdistánu v Iráku i území mimo něj. Důvodem bombardování byla, jako vždy, přítomnost vojenských oddílů zakázané Kurdské strany pracujících – PKK – v této oblasti, konkrétně v Qandilu, v pohoří Zagros na turecko-irácké hranici," napsal na svůj facebookový profil europoslanec Ivan David.

 

„Turci ovšem jako vždy bombardovali i civilní cíle, uprchlický tábor Machmur nedaleko hlavního města Kurdistánu Erbilu a také oblast Ninive, kde žila náboženská menšina Jezídů. Záměrně píšu žila, protože v roce 2014 zaútočil na tuto oblast tzv. Islámský stát a tisíce Jezídů pobil a odvlekl do otroctví. Turecké bombardování bylo zaměřeno i na oblast Shengal nebo také Sinjar, kam byl v roce 2014 veden hlavní útok ISIS proti těmto „nevěřícím“. Ti, kteří v horách Sinjar přežili, byli tehdy osvobozeni právě vojenskými složkami PKK a YPG," konstatoval David.

 

„Dnes jsou přeživší znovu terčem útoku, tentokrát státem NATO. Bomby, které na ně padají, jsou tedy ryze demokratické. Hořký sarkasmus. Útok navíc přišel v době, kdy se před několika dny(!) 150 jezídských rodin vrátilo do své vlasti. Z tzv. táborů pro vnitřní uprchlíky v Iráku. To jsou ti uprchlíci, o které se svět nestará, protože nemají ani přístup ke gumovým člunům, ani peníze na pašeráky," má jasno euposlanec za SPD.

 

„Irák, země zmítaná vnitřními sváry, nemá sílu na turecké útoky reagovat. Kurdští PKK a jezídští bojovníci z řad YBS – Jezídských obranných jednotek – nemají zbraně, jimiž by se mohli leteckým útokům bránit.  Vždy, když se tedy Erdoganovi nedaří dost rychle vítězit v některé zemi a některé válce, například v Sýrii a Libyi, jsou tu ještě Kurdové a Jezídi, které může beztrestně masakrovat. Aby byl u svých voličů „za hrdinu“.

A my už dopředu víme, že svět a mezinárodní organizace vyjádří maximálně „znepokojení“ ... píše se v Davidově komentáři.

 

„Jezídka Nadja Murad, nositelka Nobelovy ceny míru, kterou dostala právě za boj za práva svého lidu, sama dlouho v zajetí ISIS, napsala na svůj Twitter:

„Mount Sinjar je právě teď válečnou zónou. Turecké stíhací letouny bombardují více míst. Přes 150 rodin Yazidi se právě vrátilo do svých domovů. Kdy irácká vláda a mezinárodní společenství uplatní určitou odvahu a politickou vůli při řešení bezpečnostních problémů v Sinjaru?“

 

„Nejspíš i ona ví, že je to jen řečnická otázka…" uzavřel svůj komentář europoslanec Ivan David.

(ps, Prvnizpravy.cz, facebookový prodil Ivana Davida, snímek z původního zpravodajství)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář