Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ernesto Che Guevara (1928 - 9.10. 1967)

10. 10. 2020

Ernesto Che Guevara

(1928 - 9.10. 1967)

 

Není to letos kulaté výročí jeho zavraždění, přesto toto datum je ve světě připomínáno. Před 53lety byl na přímý rozkaz bolivijského prezidenta popraven kubánský revolucionář Ernesto Che Guevara. Byl jedním z nejbližších spolupracovníků bratrů Fidela a Raula Castrových. Je symbolické, že to byl Guevara, který vstoupil jako první se svými spolubojovníky do Havany.

 

Po jeho smrti byly jeho ostatky v roce 1997 převezeny na Kubu. Za svůj krátký život Ernesto Che Guevara ovlivnil světové dějiny. Narodil se v Argentině, tam vystudoval lékařství,  ale stál také u vítězství kubánské revoluce. Společně s bratry Castrovými a dalšími revolucionáři změnil celou latinskou Ameriku. V šedesátých letech se stal symbolem světové revolty mladé generace. Jeho portrét zdobil mnohá jejich trička. Kuba i zavražděný Ce Geuvara se stali nositeli odporu vůči politice USA.

 

Jeho jméno i dnes vyvolává u jedněch naději, u druhých strach, až hrůzu.   Měl svůj sen, proto chtěl zásadně změnit svět. Na rozdíl od jiných, viděl skutečný život v latinské Americe. Viděl bídu a nespravedlnost…

 

,, Nemusíme s ním v mnohém souhlasit, ale nutí nás přemýšlet.“

 

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář