Jdi na obsah Jdi na menu
 


Erdoğan varoval Izrael

6. 3. 2024

Erdoğan varoval Izrael

6.3.2024 10:46

Pokud se Izrael rozhodne omezit nebo zakázat Palestincům návštěvu muslimských svatých míst v Jeruzalémě, lze očekávat vážné následky. Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan to řekl včera 5. března během společné tiskové konference s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem v Ankaře.

„Žádosti radikálních izraelských politiků o omezení přístupu Palestinců na svatá místa jsou naprostým nesmyslem. Důsledky takového jednání budou nepochybně velmi vážné,“ uvedl prezident Erdoğan. V souvislosti s blížícím se měsícem ramadánu je podle něho nutné pracovat na prevenci provokací.

Prezident také znovu zdůraznil, že Izrael s využitím „neomezené podpory Západu“ páchá Izrael v Gaze „zjevnou genocidu“. „Izrael je souzen za porušení úmluvy o prevenci genocidy. Ale navzdory rozhodnutím o prozatímních opatřeních tam stále bez rozdílu zabíjí ženy, děti a naše bratry,“ řekl Erdoğan.

Dodal také, že konečným řešením problému je vytvoření suverénního palestinského státu založeného na hranicích z roku 1967. Turecko je „připraveno převzít odpovědnost v rámci svého navrhovaného záručního mechanismu pro Palestinu“, včetně prostřednictví vojensko-politické přítomnosti v regionu.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás přijel do Turecka na třídenní oficiální návštěvu. Návštěva je podle komentářů hodnocena jako důležitá v citlivém okamžiku pokračující izraelské "agrese proti palestinskému lidu v pásmu Gazy a na Západním břehu.

Jan Urbach

vasevec.cz