Jdi na obsah Jdi na menu
 


E. Beneš k pražským masakrům po smrti Hendrichově

6. 4. 2020

Z projevu dr. E. Beneše k pražským masakrům

po smrti Hendrichově

 

Ve chvíli, kdy reprezentant gangsterismu Reinhard Heydrich zahynul v pražských ulicích a kdy do nich vstoupil jeho neméně brutální následovník Daluege, ve chvíli, kdy tento nový kat společně s oním nestvůrným K. H. Frankem organizuje za přímé a plné odpovědnosti celé nacistické vlády v Berlíně nové masové vraždění českého lidu, obracím se k vám s těmito několika zásadními slovy:

Když se v roce 1932 a 1933 objevil na oficielní scéně německé říše Adolf Hitler a celá jeho společnost, neměl jsem pochybnosti o tom, co se blíží: ohromná krize, revoluce a válka, evropská a světová katastrofa. Nepřeháním ani nekřivdím, když řeknu, že se tím v Německu dostala k moci doslova  a opravdu vláda gangsterismu, a to za podpory velké části národa, který se do zločinné role Herrenvolku v ta velké míře vmyslil. Tato  vláda vědomě, podle připravovaného plánu a programu, založeného na brutální, nevzdělané a barbarské doktríně nacistické a jsouc šíleně hnána do zkázy perverzní nacionální magalománií a morbidní touhou po osobní moci, rozpoutala válku proti Evropě a světu.  Zakrvavivší Evropu a svět, a především ovšem Německo samo, stalo se jeho metlou a bude jednou jeho kletbou: vše, co je ve světě slušného, a vše, co slušnějšího z německého národa vzešlo a ještě snad vzejde, bude navždy tato individua proklínat. Začala po obsazení Rakouska útokem na nás, pak na Polsko a západní Evropu a skončila válkou proti Sovětskému svazu a Spojeným státům americkým, tj. druhou světovou válkou, opět Německem vyvolanou…

A konečně zdůrazňuji pravdu poslední. V obsazené Praze byl zabit naším nezměrně týraným lidem  představitel cizí moci, která se zločinně pokusila náš stát a národ a jeho svobodnou existenci zničit. Podle mezinárodního práva mohl okupant viníky potrestat a učinit proti nim mezinárodně povolená preventivní opatření. Místo toho se uchýlil k bídáctví, jež je známo jen z nejničemnějších kapitol lidské historie.  Zabijí masově podle listin, předem celé měsíce a léta připravených, nevinné lidi, o nichž ví, že se sice činu trestného ani nedopustili, ani ho nezavinili, že však cítí vlastenecky a jsou duchovními odpůrci nacistů. Sáhl dokonce – po prvé v moderní historii – k největšímu představitelnému gangsterství a oficielně to prohlásil za svou právní doktrínu, terorizuje totiž muže tím, že zabíjí jejich naprosto nevinné ženy a nedospělé děti, a veřejně to vyhlašuje. A dne 10. června, dne, který bude snad jednou na věčné časy prohlášen dnem národních českých mučedníků, všecka svá gangsterství dovršil… vyvraždil všecky muže, zahnal do martyría koncentračních táborů   všecky ženy, a všecky děti z obce pak ještě ukradl rodičům. Obec Lidice, která se stane  jistě jednou poutnickým místem celého národa, pak barbarsky zpustošil a srovnal se zemí.

Tož takto představují světu berlínští vládci německý národ a stát! Za všecko to budou se zodpovídat a pykat! Prohlašuji slavnostně jménem státu, národa a vlády československé, že za všecko to, co se v těchto dnech u nás stalo, považujeme osobně odpovědného Adolfa Hitlera a všechny členy jeho vlády bez výjimky. Činíme osobně odpovědnými všechny exponenty nacistické strany a říšské vlády na našem území, činíme osobně odpovědným každého, kdo jim v tom pomáhá, ať je to kdekoliv na celém území republiky.

Německo soustavně porušovalo a porušuje na našem území prostřednictvím těchto všech osob, loupíc, vraždíc a ničíc jednotlivce i celé osady, všecky zásady práva mezinárodního i našeho práva civilního i trestního. Jsouce s Německém ve válce, uplatňujeme osobně na všecky tyto lidi náš vojenský zákon, jenž za podobné činy předpisuje trest smrti. … budeme postupovat tak, aby všichni viníci byli dopadeni a spravedlivě potrestáni.

Z projevu prezidenta dr.E. Beneše  z 13. června 1942

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář