Jdi na obsah Jdi na menu
 


DW - Předseda Bundestagu vyzval k užší spolupráci s Ruskem!

7. 10. 2020

DW - Předseda Bundestagu vyzval k užší spolupráci s Ruskem!

Za 30 let od sjednocení Německa se svět stal různorodějším a nebezpečnějším, uvedl předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble v rozhovoru pro Deutsche Welle.

Wolfgan Schäuble, šéf Bundestagu

7. října 2020 - 11:06

 

USA již nejsou jedinou supervelmocí, a proto Evropa potřebuje přehodnotit své vztahy s ostatními státy, včetně Ruska, tvrdí překvapivě německý politik ze stejné stranické stáje jako Angela Merkelová.


Svět se za 30 let od znovusjednocení Německa hodně změnil, uvedl v rozhovoru pro Deutsche Welle prezident Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble (CDU). USA již nejsou jedinou supervelmocí, vysvětlil: „Svět se stal rozmanitějším. Nedokázali jsme si představit, jak skončí konflikt mezi Západem a Východem, ale skončil to zázračně - bez války a téměř bez smrti. Ale svět se díky tomu nestal bezpečnějším místem: války jsou opět možné.“

 

V tomto ohledu musí Evropa převzít větší odpovědnost za svou vlastní bezpečnost, naléhal německý politik. Ukázat se v ekonomické, politické a vojenské sféře, aby v dialogu s Ruskem, Čínou a Spojenými státy měla větší váhu na světové scéně. A Německo by mělo v tomto procesu hrát ústřední roli, protože pokud se dříve v Evropě obávaly posílení SRN, nyní se naopak obávají jeho oslabení.

 

Berlín by měl také přehodnotit svůj vztah s Moskvou, radí Schäuble: „Když se Putin dostal k moci, prosazoval politiku, která v jistém smyslu umožňovala částečně přijmout i - jak to vnímal - ponížení způsobeného Sovětskému svazu, a pokusil se to udělat způsobem, jak nejlépe umí. To neznamená, že má pravdu, co se týče Krymu. Musíme však navázat užší a upřímnější spolupráci s Ruskem. V rozhodujících letech k tomu v Americe zjevně nedošli a nic se nedělo. Musíme se pokusit o užší spolupráci s Ruskem při plném respektování jeho požadavků a historie - totéž platí pro Čínu.“

(kou, prvnizpravy.cz, dw.de, foto: arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář